Gå til hovedinnhold

Retningsløst i Asia i natt. Amerikanske jobbtall i fokus

Spenningsnivået i Midtøsten har økt markant de siste dagene, noe som er negativt for det brede aksjemarkedet og ikke minst de mindre valutaene, inkludert de nordiske.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – fredag 5. januar

  • Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,2%, eller innenfor intervallet [-0,6, 0,2]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:14 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er ned 0,5 % siden Oslo Børs stengte torsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -0,3 prosent i snitt i går.

Det amerikanske aksjemarkedet har steget ni uker på rad, en rekke som etter alt å dømme vil bli brutt i dag. Sett i et historisk perspektiv, er denne seiersrekken blant de lengste, og derfor er den også verdt å nevne. Oppturen har i stor grad vært drevet av fallende renter. Verdens viktigste rente, den 10-årige statsrenten i USA, steg til fem prosent i fjor høst før den brått snudde etter Federal Reserves ‘pivot’ i november.

Når Federal Reserve gjennomfører en “pivot” i sin pengepolitikk, som ofte innebærer en endring fra å heve for å bekjeme uønsket inflasjon til å senke rentene for å stimulere til økomisk vekst. I aksjemarkedet kan en slik pivot lede til en oppgang, da lavere renter kan stimulere økonomisk vekst og forbedre bedriftenes lånevilkår.

I rentemarkedet fører en pivot vanligvis til fallende renter, noe som øker verdien på eksisterende obligasjoner. I valutamarkedet kan en pivot som reduserer rentene føre til en svekkelse av amerikanske dollar, noe som påvirker både eksport og import ved å gjøre amerikanske varer billigere i utlandet og utenlandske varer dyrere i USA. Disse endringene understreker viktigheten av Federal Reserves beslutninger og deres innvirkning på global økonomi.

Carnival Corp (3,1%), Epam Systems Inc (2,7%), Dollar General Corp (2,7%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen. APA Corp (US) (-7,3%), Walgreens Boots Alliance Inc (-5,1%), ON Semiconductor Corp (-3,9%), endte på bunn.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,2 prosent i snitt fredag morgen.

Det endte relativt retningsløst på de asiatiske børsene fredag, noe som betyr at det er lite støtte å hente fra den regionen i dag. Investorene venter nå på månedens viktigste makrotall – US Non-farm Payrolls-tallene, som offentliggjøres 14.30. Avhengig av om disse tallene overrasker positivt eller negativt, kan de sende aksjemarkedene i en bestemt retning.

Disse tallene overvåkes nøye av Federal Reserve (den amerikanske sentralbanken), som baserer sine rentebeslutninger delvis på utviklingen i arbeidsmarkedet. Sterke jobbtall kan føre med seg høyere inflasjon og tvinge Federal Reserve til å øke rentene og vica versa.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 78,04 dollar per fat, opp 0,3 prosent fra torsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er opp 1,4 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,29 NOK; 10,22 SEK; 6,82 DKK og 0,91 EUR, mens 1 EUR koster: 11,2 NOK; 11,17 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,39 er høyere enn tiårs renten, som står i 4).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,22 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Spenningsnivået i Midtøsten har økt markant de siste dagene, noe som er negativt for det brede aksjemarkedet og ikke minst de mindre valutaene, inkludert de nordiske. Geopolitisk usikkerhet, som den økende spenningen i Midtøsten, fører ofte til negativ påvirkning på aksjemarkedene fordi investorer blir mer risikoaverse og søker sikrere investeringer. Dette skyldes at slike usikkerheter kan forstyrre globale økonomiske aktiviteter, spesielt i områder som er vitale for verdensøkonomien, som oljeproduksjon i Midtøsten.

Historisk har hendelser som den kalde krigen, terrorangrepene 11. september, og den arabiske våren vist hvordan geopolitiske kriser kan føre til markedsvolatilitet, men markedene har en tendens til å tilpasse seg over tid avhengig av konfliktens varighet og økonomiske konsekvenser.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer