Gå til hovedinnhold

Renteoppgang senket Wall Street onsdag

De asiatiske investorene ble påvirket av hendelsene på Wall Street, noe som førte til et fall i børsindeksene i regionen på torsdag. Den indiske børsen var et av få lyspunkt.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – torsdag 4. januar

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,3%, eller innenfor intervallet [-0,1, 0,7]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 06:44 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er ned 0,1 % siden Oslo Børs stengte onsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -1,4 prosent i snitt i går.

Et kraftig fall i de lange rentene bidro til et rally på verdens børser de siste to månedene av 2023. I 2024 har rentene, med den amerikanske 10-årsrenten i spissen, snudd og pekt i motsatt retning. Dette har også påvirket aksjemarkedene. Små og mellomstore selskaper, samt fjorårets vinnere, har opplevd de største nedgangene denne uken. De mer tradisjonelle selskapene har derimot klart seg greit.

Aksjemarkedet er følsomt for bevegelser i rentemarkedet fordi rentenivået påvirker både lånekostnadene for bedrifter og forbrukere, og hvordan aksjer verdsettes sammenlignet med andre investeringer som obligasjoner. Høyere renter kan gjøre lån dyrere, dempe økonomisk vekst, og gjøre andre investeringer mer attraktive enn aksjer. Dette påvirker bedrifters inntjening og investorenes forventninger, og fører til en justering i aksjeprisene. Disse effektene forsterkes i en global økonomi, hvor endringer i store økonomier som USA kan ha vidtrekkende konsekvenser.

Eli Lilly and Co (4,3%), Marathon Petroleum Corp (3,6%), EOG Resources Inc (2,8%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen. Waters Corp (-6,9%), Insulet Corp (-6,9%), Enphase Energy Inc (-6,6%), endte på bunn.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,5 prosent i snitt torsdag morgen.

De asiatiske investorene ble påvirket av hendelsene på Wall Street, noe som førte til et fall i børsindeksene i regionen på torsdag. Den indiske børsen, Sensex, var derimot et av de få lyspunktene. Børsutviklingen i India har vært solid over de siste årene, hovedsakelig på grunn av sterke fundamentale forhold. Landets økonomiske vekst har vært imponerende, og India tiltrekker seg økende mengder utenlandsk kapital, noe som er essensielt for landets økonomi.

India har opplevd betydelig økonomisk vekst de siste årene, drevet av en kombinasjon av faktorer, inkludert omfattende økonomiske reformer, ekspansjon i teknologisektoren, og en stor, ung arbeidsstyrke. Disse reformene har forenklet skattesystemet og forbedret forretningsklimaet, og har dermed tiltrukket seg økt utenlandsk direkteinvestering. Landets demografiske profil, med en voksende middelklasse, har skapt en sterk etterspørsel som stimulerer økonomien.

I tillegg har initiativer som ‘Make in India’ bidratt til å fremme landet som et globalt produksjonssentrum, noe som har styrket den industrielle veksten. Samlet sett har disse faktorene bidratt til å posisjonere India som en fremvoksende økonomisk makt.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 78,63 dollar per fat, opp 0,9 prosent fra onsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er opp 1,8 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,33 NOK; 10,28 SEK; 6,83 DKK og 0,91 EUR, mens 1 EUR koster: 11,3 NOK; 11,23 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,34 er høyere enn tiårs renten, som står i 3,93).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,2 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Referatet fra det siste rentemøtet i Federal Reserve ble publisert i går, og det inneholdt få store overraskelser. Ettersom Fed-sjef Jerome Powell tidligere hadde antydet at rentetoppen muligens var nådd under møtet i desember, håpet mange at referatet ville gi mer konkret informasjon om tidspunktet for det første rentekuttet.

Referatet rapporterte en forventning om moderat økonomisk vekst i USA i år, samt en reduksjon i inflasjonsrisikoen. På den internasjonale arenaen bidrar gjenåpningen i Kina og en mindre alvorlig økonomisk nedgang i Europa til en positiv økonomisk stemning. Dette har ført til en svekkelse av dollaren. Arbeidsmarkedet forblir stramt med lav arbeidsledighet, mens forbrukerprisinflasjonen har avtatt, men fortsatt er på et høyt nivå. Finansielle forhold er strammere enn tidligere, men viser tegn til lettelse.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer