Gå til hovedinnhold

REC og Crowdfunding!

Jeg går bort fra gjetningen min om 1.50 kroner i REC innen utgangen av Januar. De kutter produksjon, mens Kina øker sin med 10-15%. Vi må ikke glemme at Kina kan utkonkurrere mange av de vestlige alternativene, og da er det garantert kroken på døren. Aksjen har toppet ut i mine øyne. Det var uansett en morsom tur opp, og REC er blant vinnerne den siste måneden.

Nedenfor gjengir jeg en spalte jeg har på E24 i dag om Crowdfunding. Dette tror jeg blir uhyre populært, og hvis lovgivningen blir tilpasset egenkapitalmarkedet håper jeg Nordnet hiver seg rundt å lager en plattform for innhenting av egenkapital! (det er et ønske jeg lanserer her og nå, og ikke noe som har vært diskutert)

Crowdfunding for aksjer.

Nye regler skaper en revolusjon i USA.

Begrepet crowdfunding har eksistert i flere år, og er betegnelsen på at mange går sammen om å finansiere et prosjekt med en liten sum hver. Ny teknologi som sosiale medier, sørger for at gode prosjektet kan få donasjoner av flere tusene mennesker uten at det skaper merarbeid for initiativtagerne. Den største plattformen i USA heter Kickstarter, og har siden oppstart hentet over $320 millioner til ulike prosjekter.

Crowdfunding fungerer slik at du legger frem et forslag til publikum, som for eksempel; Jeg trenger $10.000 for å spille inn en plate. Alle som donerer $20 får en signert plate i retur. Prosjekter som har blitt finansiert varierer fra bøker, dokumentarer, kunst, dataspill (en reproduksjon av et dataspill hentet $2 millioner hos fansen) osv. Det geniale med konseptet er at utøverne får testet markedet i forkant, og skapt en kundegruppe og gjort presalg før man starter produksjonen.

Mark Cuban som er en kjent venture investor i USA, sa nettopp at det burde være obligatorisk for alle gründere å teste ut produktet sitt på f.eks Kickstarter før de går live. Det skaper gratis markedsføring, testing av markedet og mulig presalg.

I sverige finnes plattformen fundedbyme, og i norge har en satsning som New Jelly ommet på plass. Det er vel og bra for små kunstnere og utøvere, men hvordan kan næringslivet benytte seg av dette?

I fjor ble JOBS act i USA vedtatt, og der åpnet de for at man kunne hente penger til egenkapital gjennom crowdfunding. Selskapsemisjoner er strengt regulert, og lovverket er nogenlunde likt i hele den vestlige verden. Nå har altså USA åpnet opp, og det er egentlig ikke noe poeng for Norge å være sist i rekken, for dette kommer for fullt.

Tidligere var det en rekke krav som var dyre og vanskeligjorde en slik prosess, spesielt med hvor mange du kan henvende deg til for å få en investering. I norge er grensen 49 stykker, skal du prospektere på over 50, må du ha et godkjent prospekt og helst gjennom regulert megler. Idar Vollvik fikk tyn for dette da han henvendte seg til Facebookfølgerne sine og spurte om de ville investere i Ludo.

Under JOBS act er det nå ingen begrensinger på hvor mange man kan markedsføre aksjer til. De eneste begrensingene ligger hos investorene, som ikke kan investere mer enn $10.000 eller 10% av sin årsinntekt. Riktignok er ikke disse reglene spikret enda, fordi SEC skal komme med sin endelige anbefaling senere denne måneden.

I Norge er egenkapitalmarkedet begrenset til venner, kjente og enkelte ventureinvestorer for mindre selskaper som skal hente småbeløp. Går du til meglerhusene, som er beskyttet av finanstilsynet som de eneste som kan hente egenkapital for andre, vil de vise deg døren hvis du skal hente under 50-100 millioner.

Jeg synes det er på tide at bredden av befolkningen lærer å tenke som investorer, med hva det innebærer av risiko og gevinst. Det er ingen grunn til å beskytte en investering på 10.000 kroner. Det kan blåses på et stereoanlegg eller en fuktig kveld på byen, det er ingen som holder deg igjen da. Hvorfor skal ikke lovverket tilpasse seg nye distribusjonsformer? Hvis du har en god idé, og du legger ut investeringsforslaget på en crowdfunding plattform eller i sosiale medier, vil du få et sterkt signal om dette prosjektet er levedyktig. Løper publikum i bena på hverandre for å investere, er det også et sterkt signal på at forretningsideen er god. Får du kun én aksjetegner, og han er din pensjonerte far, bør du gå tilbake til tegnebrettet.

Hva er bedre enn at risikoen fordeles på mange småbeløp, og samtidig gir deg en veldig god test på markedet?

Inntil Norge får et nytt regelverk, får vi nøye oss med crowdfunding i form av donasjoner mot gjenytelse. Neste gang jeg skriver en bok, kommer jeg til å søke forhåndsbestillinger gjennom en slik plattform, for å teste bokideen på publikum før jeg går videre med prosjektet. Det vil reduserer risikoen betraktelig.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer