Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Rune Bjerke om finanskrisen og konkurransen i finansbransjen

I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik besøk av Rune Bjerke, tidligere konsernsjef i DNB. Tema er hvordan Rune opplevde finanskrisen som sjef for Norges største bank, hvordan han ser på konkurransebildet i norsk finansbransje, samt hans refleksjoner fra en lang karriere på toppen i norsk næringsliv.

Rune startet arbeidskarrieren i politikken, blant annet som partisekretær i Oslo Arbeiderparti og finansbyråd i Oslo kommune. Deretter gikk han over til privat nøringsliv, og tok etter hvert over jobben som konsernsjef i DNB.

Erfaringer fra finanskrisen

(fra 18:13) Rune begynte i DNB 2007. Da hadde DNB vokst tosifret de 10 foregående årene. Rune fikk finanskrisen rett i fanget som fersk konsernsjef i DNB. Hør hvordan han opplevde finanskrisen. 

DNB-aksjen falt fra over 80 kroner i 2007-08 til såvidt under 20 kroner på det laveste i begynnelsen av 2009, et kursfall på 75 %. Oslo Børs indeksen falt 50-60 % i samme periode. Det var vel veldig dramatisk, spør Bjørn Erik.

Rune forteller om de mest hektiske dagene høsten 2008, om ”gullkortet”, som var en bytteordning hvor sikre boliglån ble byttet mot statspapirer, som kunne brukes som sikkerhet. Dette sikret likviditet i markedet, og bidro til å få landet ut av krisen.

Hva tror du vil utløse neste globale børskrakk, spør Bjørn Erik. Risiko for feil og misbruk av teknologi og digitale systemer er en betydelig risiko, stort globalt cyber-angrep o.l. svarer Rune.

Konkurransebildet i norsk finansbransje

Selv om det er 120 banker i Norge tjener nesten alle bankene meget gode penger for tiden. Er konkurransen for lav, spør Bjørn Erik.

Nei, svarer Rune. Det er alltid slik at bankenes inntjening øker i perioder med renteoppgang, og vice versa. Hvis man ser på gjennomsnittlig avkastning på egenkapitalen i norske banker er den på normale nivåer. Vi skal også være glad for at bankene våre er solide – da tåler de kriser bedre.

Bør bankene frykte for internasjonale konkurrenter somApple Pay, Apple/Goldman, Meta/Facebook Pay etc? Ja, er svaret. Rune mener at Apple Pay er et stor konkurrent, og er ikke fornøyd med at Apple ikke tillater Vipps og andre mobilbank-lommebøker ikke får tilgang til NFC-chipen på iPhonen.

Hvem bør Nordnet se opp for, spør Bjørn Erik. Du bør alltid se opp for nye konkurrenter, både kjente og ukjente, svarer Rune. Se spesielt opp for de store globale øko-aktørene som Facebook, Google og Apple, som kan inngå avtaler med finansielle aktører.

Ledelse, kultur og innovasjon

(fra 28:19) Rune er meget opptatt av god ledelse og det å skape en god kultur. Hør hva han legger i dette.

Undersøkelser viser at kun en liten andel av de ansatte i en gjennomsnittsbedrift i Norge er aktivt engasjert i bedriften, og entusiastiske for jobben sin. Hør hvordan Rune mener at ledelsen kan øke engasjementet og entusiasmen i en bedrift.

Er det noe du angrer på i dine 13 år i DNB, spør Bjørn Erik. Rune forteller at de store nedbemanningsprosessene i 2014 og 2015, hvor flere tusen ansatte måtte slutte, var tunge. Da burde DNB-ledelsen brukt mer tid på omskolering og utvikling av egne ansatte, og dermed sagt opp færre. Den gangen visste man heller ikke hvor stor vekst man fikk innenfor compliance, hvitvasking og lignende. Antall ansatte i DNB er om lag like mange i dag som for 5-10 år siden, rundt 10.000.

Til slutt spør Bjørn Erik om Runes syn på norsk økonomi og næringslivspolitikk. Hør hva han svarer.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer