Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Oslo Børs: fra døende børs til en børs for alle

I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik besøk av Bernt Bangstad, styreleder i Aksjonærforeningen. Tema er den rivende utviklingen vi har sett på børshandelsfronten de siste tiårene. Skatteøkningen på aksjeinntekter og den råtne emisjonspraksisen på Oslo Børs diskuteres også.

Bernt var generalsekretær i Aksjespareforeningen, som nå heter Aksjonærforeningen, i mange år. Fra 1991 til 2001 var han informasjonssjef på Oslo Børs. De siste 15 årene har han vært styreleder for Aksjonærforeningen, en medlemsorganisasjon for aksjesparere / minoritetsaksjonærer.

Bernt forteller om Oslo Børs sin historie fra da han begynte å interessere seg for aksjer på 70-tallet -før man hadde mobiltelefoner og internett – og børslistene ble trykket i avisen dagen etter.

Mye har skjedd siden den gang. Den første internettmegleren i Norge var Netfonds, som ble etablert i år 2000 (Nordnet kjøpte opp Netfonds for få år siden). Svenskeide Nordnet etablerte seg i Norge kort tid etterpå.

I dag er det over 550.000 private aksjonærer som eier aksjer på Oslo Børs. Man kan handle aksjer på en app på mobiltelefonen på sekundet. Det har vært en den betydelig demokratisering av aksjesparing takket være teknologi og omfattende regulering.

Har det blitt for lett å handle aksjer nå, spør Bjørn Erik – og trekker frem amerikanske Robinhood – som reklamerer med «get your first stock free» og null i kurtasje (fordi de selger omsetningen til «high frequency traders» og får betalt på den måten).

Hvem eier selskapene på Oslo Børs?

(fra 29:14) Selv om det har vært en sterk vekst i antall private aksjonærer på Oslo Børs de siste årene – fra ca 350.000 aksjonærer i perioden 2013-1019 til over 550.000 private aksjonærer i 2022 – eier norske privatpersoner kun ca 4 % av aksjeverdiene på Oslo Børs. Utenlandske investorer eier ca 41 %. Staten eier 32 %. Norske selskaper / investeringsselskaper eier 18 %. Aksjefond eier 5 %. (Kilde: Aksjonærforeningen/SSB).

Hør Bernt sin kommentar om denne eiersammensetningen. Hans hovedbudskap er at aksjemarkedet fungerer best om et bredt spekter av investorer deltar.

«Straffeskatt på aksjer»

(fra 40:32) Både Nordnet og Aksjonærforeningen har uttalt seg kritisk til skatteøkningen i på aksjegevinster og utbytte. I DN 13. november hadde vi en felles kronikk med tittelen «Slik kan straffeskatten på aksjesparing fjernes». Vi har også sendt inn et felles høringssvar til Skatteutvalget om saken.

Bernt forklarer hvorfor vi mener det er uheldig og urettferdig at aksjegevinster fra 2023 til skattlegges med 37,84 %, mens renteinntekter,skattepliktige leieinntekter og kryptogevinster skattlegges med 22 %.

En råtten norsk emisjonspraksis

(fra 47:15) De siste ukene har Nordnet vært ute i mediene til kamp mot den norske emisjonspraksisen. Grunnen til at vi ønsker å sette søkelys på dette temaet er at den utstrakte bruken av rettede emisjoner fører til en systematisk omfordeling av aksjonærverdier fra de minste til de største – en omvendt Robin Hood-praksis. Bernt og Aksjonærforeningen er enige med Nordnet i denne saken. Hør hans kommentarer.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer