Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Forvalterduell: Indeksfond vs. aktive fond

I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik arrangert en duell mellom indeksfond og aktive fond. Som representant for indeksfond stiller Joakim Embu, forvalter for KLPs indeksfond. På vegne av aktive fond stiller Fredrik Bjelland, forvalter i det aktive fondet SKAGEN Kon-Tiki.

I september 2023 kunne vi lese en sak i DN med overskriften «Flere hundre tusen har investert i indeksfond: Nå advarer forvaltere». Hvorfor advarer Skagenfondene mot å investere i globale indeksfond? spør Bjørn Erik.

Fredrik nyanserer den tabloide overskriften, siden Skagen ikke advarer generelt mot indeksfond. Han poengterer at det er viktig å vite at et globalt indeksfond nå inneholder 60-70 % amerikanske aksjer, og at teknologi har blitt en veldig stor sektor i global indeks.

Joakim er ikke spesielt bekymret over høy USA-konsentrasjon og tek-konsentrasjon i globale indeksfond, og argumenterer med at de store amerikanske selskapene er globale, og har salgsinntekter fra hele verden.

Hvordan velge gode aktive fond?

(fra 21:32) De fleste undersøkelser viser at gjennomsnittet av aktive fond taper mot sammenlignbare indeksfond målt etter kostnader. Det er vanskelig å finne aktive fond som slår indeksen over tid. Blant annet viser Morningstars egne undersøkelser at Morningstar-stjernene kun har en svak predikativ evne i å finne «morgendagens vinnerfond».

Bjørn Erik utfordrer Fredrik på hvordan han vil sette sammen en langsiktig fondsportefølje som skal slå et globalt indeksfond de neste årene. Fredrik svarer at i hans egen fondsportefølje har en overvekt i vekstmarkeder gjennom hans eget fond, Skagen Kon-Tiki. Samt investert i et likevektet amerikansk indeksfond, som favoriserer mindre selskaper. I tillegg inkluderer han et verdifond, siden verdi har vært en faktor som historisk har gitt meravkastning.

Oljefondets referanseindeks diskuteres videre. Den har en betydelig overvekt i europeiske aksjer (2,5 x nøytral vekt), og en tilsvarende undervekt i amerikanske aksjer. Det har medført at oljefondets aksjeavkastnign har vært langt svakere enn et «ordinært» globalt indeksfond, som følger markedsverdivekter.

Kritikerne av indeksfond hevder at indeksfond presser opp prisen på de mest verdifulle selskapene, siden indeksfond må investere etter markedsvekter. Kan indeksfond skape bobler i mega-selskaper? spør Bjørn Erik.

Avslutningsvis spør Bjørn Erik om debattantene tror veksten i indeksfond vil fortsette på bekostning av aktive fond også de neste årene – og om det kan bli et problem at indeksfond-andelen blir for stor.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer