Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Fondsrangeringer med Morningstar

I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik besøk av Matias Möttola, Director of Manager Research i Morningstar. Tema er rangering av fond, indeksfondenes dominans og mer.

Morningstar er en av verdens største leverandør av finansielle data og uavhengige analyser innenfor fond, aksjer, kreditt og indekser.

Bjørn Erik starter enkelt med å fortelle kort om de tre hovedtypene verdipapirfond; Aksjefond, rentefond og kombinasjonsfond. Regelverket for verdipapirfond diskuteres også.

Rangering av fond

(fra 7:56) Morningstar har en metode hvor de ulike fond rangeres fra 1 til 5 stjerner. Rangeringen er basert på risikojustert avkastning til fondet sammenlignet med fond innenfor samme fondskategori, forteller Matias.

Har stjernene noen predikativ evne, spør Bjørn Erik. Matias svarer at undersøkelser viser at det finnes en viss (svak) positiv korrelasjon, slik at 4 og 5 stjernes fond ofte fortsetter å slå markedet.

Forskjellen mellom Morningstars stjerne-rangering og Morningstars Medalist Rating diskuteres også. Sistnevnte medaljerangering er ment å ha predikativ evne, altså skal si noe om sannsynligheten for meravkastning ift fondskategorien fremover. Medaljene er basert på en kvalitativ vurdering av «people», «process» og «parent». Les mer om metoden her.

Bjørn Erik spør hva som er forskjeller og likheter mellom Morningstar stjerne-rangering, Sharpe-ratio og Information ratio (IR).

Om syntetiske fond

(fra 26:46) Nordnets internasjonale indeksfond er syntetiske, som betyr at forvalteren bruker swap-kontrakter for å få eksponering mot den relevante indeksen. Fordelen med syntetisk replikering er normalt lavere kostnader for forvalter samt muligheter for mindre avvik fra indeksen (tracking error), forteller Bjørn Erik.

Alternativet er fysisk replikering, hvor forvalter eier alle eller de fleste aksjene i indeksen. Bjørn Erik spør Matias sitt syn på syntetisk replikerte fond.

Matias svarer at det var en diskusjon om syntetiske fond og ETFer for ti års tid siden, siden dette var lite kjent og lite regulert. Men de siste årene har det kommet strengere reguleringer som gjør at motpartsrisikoen er minimert. Et poeng er å se på om «sikkerhetskurven» som stilles av motparten tilfredsstiller samme krav til ESG-screening, diversifisering og likviditet som selve fondet, noe Bjørn Erik svarer bekreftende på når det gjelder Nordnets indeksfond.

Indeksfondenes dominans

(fra 34:47) I USA er indeksfondene nå blitt større enn aktive fond, målt etter forvaltningskapital. I Europa er andelen på rundt 35 %. Blant norske personkunder har også indeksfond-andelen økt de siste årene, og er nå 26 %. Bjørn Erik spør om Matias tror at andelen indeksfond vil fortsette å øke.

USA er det mest avanserte sparemarkedet i verden, forteller Matias. Europa tar etter USA. Så indeksfond-andelen i Europa vil nok fortsette å øke, mener han.

De fleste aktive fond taper mot et sammenlignbart indeksfond på lang sikt, målt etter kostnader. Morningstars egen oversikt ved utgangen av 2022 viste at globale aksjefond hadde en suksessrate, definert som høyere avkastning enn et sammenlignbart indeksfond, over tre, fem og ti år på henholdsvis 16, 10 og 5 prosent. Norske aksjefond er blant de som har høyest suksessrate.

Med disse tallene i bakhodet frister det ikke så veldig å satse på aktive aksjefond, som starter bak et indeksfond på startstreken, uttaler Bjørn Erik. Matias bekrefter resultatene, men påpeker at det er mulig å finne aktive fond som vil slå indeksen fremover – men du må bruke litt tid.

Kostnader i fond i Norge blir også diskutert. I europeisk sammenheng er Norge omtrent midt på treet, men fondskostnadene i Europa er generelt høyere enn i USA.

Det fremtidige fondsmarkedet

(fra 50:13) Hva er neste steg i verdipapirfondenes evolusjon, spør Bjørn Erik. ETFer er lett å selge over landegrenser i Europa, så ETFer vil nok vokse videre, kommenterer Matias. Bærekraftige investeringer (ESG) vil vokse videre. Tematiske fond og ETFer likeså. Matias har imidlertid lite tro på at AI-forvaltede fond konsekvent vil slå et indeksfond over tid.

Til slutt blir Matias spurt om hvor han selv har investert sine langsiktige spare- og pensjonspenger.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer