Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Det blir verken boligkrakk eller hyttekrakk – med Nejra Macic

Bjørn Erik har besøk av Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret. Tema er hvilke faktorer som påvirker boligprisene, om oppussing medfører at boligprisveksten overvurderes, regionale forskjeller i boligprisene og om vi får et krakk i markedet for fjellhytter.

Nejra lister opp de tre faktorene hun mener er de viktigste som påvirker boligprisene: Rentenivå, demografisk utvikling og boligbygging, og forklarer sammenhengene.

Bjørn Erik forteller at Housing Lab tidligere har estimert at ett prosentpoeng renteoppgang gir 14 % boligprisfall – alt annet like. Det er vel alt for mye, spør Bjørn Erik. Alt henger sammen med alt, svarer Nejra. Arbeidsledigheten trekkes også inn som en viktig faktor.

Sjeføkonomen tror på svakt fallende boligpriser det neste året, men at boligprisene vil vende oppover igjen i 2024, dels som en følge av at rentene settes ned igjen.

Nejra forteller at hun nylig har kjøpt ny bolig i Oslo, men sliter med å selge den gamle.

Viser boligprisindeksene egentlig for høy prisvekst – siden prisendringen inkluderer oppussing og oppgradering? Bjørn Erik viser til en kommentar fra boligforsker Mari Mamre, som mener at boligprisveksten i realiteten er noe lavere enn offisielle tall viser, anslagsvis ett prosentpoeng. Nejra er enig i dette resonnementet.

Oslo vs. resten av landet

(fra 28:39) Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for en bolig i Norge er knappe 49.000 kr, viser statistikk fra Eiendom Norge. I Oslo ligger prisen på ca 86.000 kr. Nest dyrest er Tromsø, så Trondheim og Bergen, alle på mellom 50.000 og 55.000 kr per kvadratmeter. Stavanger har falt ut av topplisten, med 40.000 kr, forteller Bjørn Erik.

Er Osloprisene for høye i forhold til resten av landet – eller snarere tvert imot? Nejra mener Osloprisene er relativt lave i forhold til hovedsteder andre land, spesielt hvis man tar hensyn til at inntektene er høyere i Norge og Oslo.

Bjørn Erik tror Stavanger vil være vinneren de neste fem årene, men Nejra er ikke helt enig. Hun argumenterer med at det er et boligoverskudd i Stavanger etter mange år med for mye boligbygging. Hun tror Oslo vil utvikle seg sterkest de fem neste årene grunnet for lite nybygging.

Krakker hyttemarkedet?

(fra 41:35) Bjørn Erik mener fallhøyden i hyttemarkedet er mye større enn i boligmarkedet, spesielt fjellhytter. Folk kan klare seg uten hytte, men ikke uten primærbolig. Med økte renter og skyhøye strømregninger vil vel hytteprisene falle vesentlig, spør Bjørn Erik. Nejra er ikke like pessimistisk. Hun argumenterer med at hyttekjøperne er ofte mellom 45 og 55 år, og de har fremdeles romslig økonomi og er den aldersgruppen det finnes flest av. Appetitten for hytter faller ikke så mye i denne kjøpergruppen, mener hun. I tillegg er det mange voksne som vil arve mye penger, og disse skal inn i bolig- og hyttemarkedet.

Utlånsforskriften diskuteres mot slutten. Begge er enige om at Finansdepartementet neppe vil følge rådet til Finanstilsynet om å stramme inn på utlånsforskriften, ved at grensen for maksimalt lån reduseres fra 5 til 4,5 ganger brutto årsinntekt.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer