Gå til hovedinnhold

Opptur på Wall Street onsdag, ga børsrally i Asia torsdag

Den positive stemningen i USA og Europa i går, smittet over på børsene i Asia torsdag. Hang Seng-indeksen er opp mellom 2 og 3 prosent i morgentimene, mens Nikkei 225 stiger 1,3%.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – torsdag 13. juli

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,1%, eller innenfor intervallet [-0,3, 0,5]%. Selskaper i fokus: AKRBP, VAR

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:23 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag.

USA

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg i snitt 0,8 prosent i går. Oppløftende inflasjonstall trigget investorene på Wall Street onsdag. Nasdaq-indeksen, som domineres av en rekke teknologi- og vekstaksjer, ledet an med en oppgang på 1,2 prosent, tett etterfulgt av de små- og mellomstore selskapene i Russell 2000 (+1,1%). S&P 500 og Dow Jones Industrial Average la på seg henholdsvis 0,7 og 0,3 prosent.

Inflasjonspresset i amerikansk økonomi falt videre i juni, og mer enn de fleste hadde spådd. Spørsmålet nå er om Fed, den amerikanske sentralbanken, vil nøye seg med én hevning til i år, i stedet for to som tidligere annonsert. Det underliggende inflasjonspresset er fortsatt høyere enn sentralbankens mål på to prosent, men ikke mye.

PDD Holdings Inc (6,1%), Enphase Energy Inc (5,2%), JD.Com Inc (3,9%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i Nasdaq-indeksen, mens Lucid Group Inc (-11,8%), Palo Alto Networks Inc (-7%), Zscaler Inc (-6,6%), endte på bunn.

ASIA

De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG) er opp 1,2 prosent i snitt torsdag morgen. Den positive stemningen i USA og Europa i går, smittet over på børsene i Asia torsdag. Hang Seng-indeksen er opp mellom to og tre prosent i morgentimene, mens Nikkei 225 stiger 1,3 prosent.

Amerikansk økonomi er fortsatt den ledende økonomien i verden, noe gårsdagens børsopptur var et bevis på. Lenger frem i tid derimot, er både Kina og ikke minst India ventet å øke sin innflytelse i verdensøkonomien. India har vist en imponerende økonomisk vekst de siste årene, og har potensialet til å bli en global økonomisk kraft. Med sin enorme befolkning, sterke teknologiske fremgang, og en ung og stadig mer utdannet arbeidsstokk, kan India potensielt tilby både omfattende forbruker- og arbeidsmarkeder. Dette kan åpne opp nye muligheter for globale investorer og virksomheter, og kan også bidra til å drive global økonomisk vekst.

Imidlertid, sammen med disse potensielle fordelene, kommer også betydelige utfordringer. Infrastrukturen i India er fortsatt underutviklet på mange områder, og landet sliter med problemer som fattigdom, korrupsjon, og sosiale og økonomiske ulikheter. I tillegg kan økt global innflytelse fra India skape spenninger og konkurranse med andre økonomiske stormakter, som USA og Kina. Det er også viktig å merke seg at selv om Indias økonomi vokser raskt, er det fortsatt mye mindre enn de etablerte økonomiene i USA og Kina. Økende innflytelse betyr ikke nødvendigvis øyeblikkelig dominans, og det vil være en lang og kompleks prosess for India å etablere seg som en ledende global økonomi.

Renter, valuta og råvarer

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 80,31 dollar per fat, opp 0,3 prosent fra onsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er flat, 0 prosent i samme periode. 1 USD koster i skrivende stund; 10,11 NOK, 10,36 SEK, 6,69 DKK og 0,9 EUR, mens 2- og 10-års renten i USA ligger på hhv. 4,72 og 3,87 prosent.

Det bar igjen nedover for dollaren i går, etter at inflasjonen i USA falt til tre prosent (annualisert) i juni. Fallet de siste dagene har vært spesielt stort mot de skandinaviske valutaene, som har slitt betydelig det siste året pga. store rentedifferanser mot USA, samt økt geopolitiskusikkerhet. Markedsrentene falt også markant i går, noe som bidro til økt appetitt for vekstaksjer.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer