Gå til hovedinnhold

Oppkjøp i Hemfosa, hva gjør jeg?

I slutten av november ble det kjent at det svenske eiendomsselskapet SBB la inn et pliktig bud på Hemfosa Fastligheter. I dette innlegget forklarer jeg hvordan denne transaksjonen utspiller seg og hva jeg selv gjør.

Før jeg forteller om tilbudet og hva jeg gjør må jeg bare si litt om Hemfosa. Dette er et selskap som over flere år har vært en sentral del av min portefølje. Selskapet har hatt en historie på å skape solide verdier for sine aksjonærer og vi som aksjonærer har de siste årene vært med på en fantastisk reise. Jeg må innrømme at dette oppkjøpet ikke var noe jeg ønsket, da jeg var meget positiv til Hemfosas måte å strukturere opp sin forretninsmodell på. Men, gode selskaper blir ofte kjøpt opp, noe som tilsier at vi som aksjonærer har gjort noe riktig.

Tilbudet i korthet

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) (SBB) kom den 15 november med et pliktig bud på Hemfosa Fastligheter. Her tilbys det en kombinasjon av stamaksjer, B aksjer i SBB og kontanter som vederlag. Dette tilbys i en såkalt “mix and match” transaksjon der man får noe kontanter og noe nye aksjer i SBB.

Budet er på 120 SEK per aksje i Hemfosa. Har du mindre enn 50 aksjer i selskapet vil du få alt i kontanter.

Mix & Match– hva er dette?

I budet tilbyr SBB Hemfosas aksjonærer en såkalt Mix & Match-mulighet, kort fortalt er dette et oppgjør i nye aksjer i SBB og kontantoppgjør. Under er de 4 alternativene som presenteres.

De fire alternativene ser slik ut:
Alternativ 1: Kombinasjon av aksjer (55%) og kontanter (45%)
Alternativ 2: Mix & Match aksjer / kontanter med så mye nye aksjer som mulig
Alternativ 3: Mix & Match aksjer / kontanter med så mye kontantvederlag som mulig
Alternativ 4: Kun kontanter (hvis eierskapet til kontoen utgjør 50 eller færre aksjer)

Her står man altså fritt til å velge det alternativet man selv ønsker. Har man inntil 50 aksjer, så vil man få et kontantoppgjør i sin helhet for sine aksjer. Har man dog fra 51 aksjer og oppover, står man fritt til å velge de andre alternativene.

Hva gjør jeg?

Dette budet skjedde mens jeg selv var på ferie, så de siste dagene har jeg gjort meg kjent med SBB og ikke minst denne “dealen” for å ta stilling til hva jeg skal gjøre. For min del kommer jeg til gå for alternativ 3 der man får mest mulig kontanter. Dette er fordi jeg anser dette som en mulighet til å eventuelt gjøre nye investeringer i andre eiendomsselskaper som jeg er mer kjent med. SBB er et selskap som før oppkjøpet av Hemfosa har hatt en større andel boliger enn Hemfosa. Jeg personlig liker helst næringseiendom og vil derfor ha minst mulig aksjer i SBB basert på dette. Samtidig synes jeg prisingen av SBB er i overkant av hva jeg er konfertabel med, som gjør at jeg personlig er ute etter mest mulig cash. Rent kvanitativt og driftsmessig er Hemfosa per i dag et billigere og bedre selskap enn SBB.

Samtidig er jeg også interessert i å “være med” i dette selskapet for å se hvordan SBB utvikler seg. En er nødt til å være pragmatisk i aksjemarkedet, så dette er en fin sjanse til å gjøre seg kjent med enda et nytt selskap.

Uansett får vi som aksjonærer en premie på 22 prosent fra tidligere kurs, noe som må sies å være en god pris, selv om jeg personlig skulle sett Hemfosa leve videre.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
26.11.2019 12:22

Hei Mads.

Har du sett på hvordan dette slår ut for oss som har Prefer?
– Hva skjer med “utbyttet” som er opptjent i 4 kvartal(tapt?)
– Hva skjer om jeg ikke aksepterer tilbudet?

Og hvis jeg ønsker Mix&Match med mest mulig kontanter, hvordan skal jeg svare på Nordnet? Jeg forstår faktisk ikke skjemaet? Der man fyller inn antall aksjer, hva “melder” man der?