Oppdatering kl 15.49: God statistikk!

Oppdatering kl 12.53: Statistikk viser at etter en sterk Januarmåned, stiger børsen i 78% av tilfellene frem til Desember. Det vil si; Børsen er opp +8.3% i snitt i disse elleve månedene. Det inkluderer selvfølgelig variasjoner i løpet av året, markedet går sjelden i rett strek.

Jeg lurer virkelig på hva som skal utløse en miniknekk i markedet, som vi vet kommer på et tidspunkt. Det blir bare tull å spekulere i hva det kan være, for når det kommer vil det være overraskende på de fleste, det er nedgangens natur. Hadde mange nok sett farene, ville de kunne forberedt seg på det, og dermed avverget de små panikksalgene som kommer etter en overraskelse. Utfordringen er selvfølgelig at mange sitter lastet med aksjer når indeksen plutselig snur ned og setter mange i en vanskelig situasjon. Den eneste måten å beskytte seg mot de store følgefeilene som gjerne oppstår ved topper og bunner, er å ha et godt forhold til din egen smerteterskel og stoplossnivå. Sitter du med for eksempel YARA, bør 280 kroner være et viktig nivå. Det er 3-4% unna dagens nivå, men har også vist seg som et sted der aksjen har snudd tidligere. Brytes dette nivået, kan det være lurt å gå ut. Volumet i posisjonen din bør være slik at du tåler å ta stoplossen på 277 kroner uten å rive av deg håret! Aksjetrading skal være gøy, ikke skape magesår.

Hvis du har satt stoplossnivåene på enkeltaksjene du eier, slipper du å engste deg for at totalmarkedet eventuelt topper ut de nærmeste månedene. Dine egne aksjer forteller deg når du skal ut.

Her er en god bloggartikkel om hvordan du unngår den “ene store traden” som ødelegger alt!

DNB gikk rett i 78.10 i dag, men snudde dessverre ned igjen. Jeg er fortsatt bull, men synes oppgangen i totalmarkedet var laber i dag. Jeg hadde satt stoploss ved inngangsnivå. Better safe, than sorry!

Oppdatering kl 15.49: Jeg leste en analyserapport som peker på energiproblemer i Egypt, landet som er verdens femte største eksportør av UREA. Det forventes svekket produksjon, noe som vil føre til høye nitrogenpriser i Europa. Bull for Yara.

Solsektoren går som en kule i USA akkurat nå, der First Solar og SunPower er opp henholdsvis 4 og 5%. Det kan jo hende det ligger noen prosentpoeng i REC fra 1.05 kr, men husk at de leverer tall på fredag og jeg ser ingen grunn til å holde aksjer over presentasjonen. Solprisene fortsetter å stige, og wafer viste en oppgang på 1.8% sist uke.

Som jeg skrev tidligere i dag; alt kan skje i markedet, og man må aldri føle seg for trygg. På Wall Street er det en trader som har satset $11 millioner på at VIX indeksen bryter høyere. Den er på et historisk lavt nivå, samtidig som børsindeksene bryter opp. Vi er i et bullmarked, men han satset altså en stor pott på at markedet får salt i maskineriet innen 60 dager. Vi kan følge med på hvordan han går. Kontraktene hans er verdiløse i April…

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer