Gå til hovedinnhold

OPEC-møte 30.november – risikoen på nedsiden

Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

Oljeprisen har siden 1. august løftet seg hele 51 USD, fra 11 USD til 62 USD. Oppgangen er drevet av oljelagrene som siden i sommer endelig har begynt å falle slik OPEC ville. Hele taktikken rundt OPEC sitt kutt på 1.8 millioner fat i november i fjor var for å senke oljelagrene ned til 5 års gjennomsnitt. OPEC står for 1.2 millioner fat i kutt, resten er fordelt mellom hovedsakelig Russland og en del andre non-OPEC land.

Kuttet har vart i ett år, og er ment å stoppe etter 1.kvartal 2018. Nå skal OPEC igjen møtes i Wien for å drøfte om kuttene skal forlenges ytterligere.

Grunnen til min bekymring rundt oljeprisen er at OPEC tidligere har ønsket å løfte oljeprisen over 60 USD, og ytterligere kutt og stimuleringer fremover vil åpne veien for Shale -Oil i USA. Ikke minst skape for mye olje i markedet fort, noe som kan sette press på oljeprisen igjen. Hele grunnen til fallet i oljeprisen i 2014 var jo nettopp kampen om markedsandeler mot USA. Det siste OPEC ønsker er å gå i samme fellen og tape andeler mot USA enda mer enn de allerede gjør. Balansen mellom å stabilisere oljeprisen på et høyere nivå, og unngå at Shale-Oil virkelig setter fart er hårfin.

Balansen mellom å stabilisere oljeprisen på et høyere nivå, og unngå at Shale-Oil virkelig setter fart er hårfin.

Jeg tror at OPEC-kuttene vil bli forlenget ut 2018, men risikoen for overraskelser er på nedsiden, ettersom alle forventer at kuttene forlenges. Skulle det komme tydelige signaler om at kuttene ikke vil vare ut 2018, og dermed stoppe, kan det føre til at oljeprisen faller tilbake fra dagens nivå.

I ukens Pengepodd vil dette bli et naturlig tema da vi får besøk av Oljeanalytiker Torbjørn Kjus fra DnB.

Les mer: OPEC oil ministers will face this dilemma when they meet to extend production cuts (MarketWatch)

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer