Sist oppdatert onsdag Kl 16.39: Årsbeste!

OPPDATERING kl 14.36:

Oslo Børs ligger på høyeste notering for året, og vi må tilbake til September for å finne samme punkt på grafen. Det er kun 0.5% til vi tar ut noteringen fra September, og da må vi tilbake til før Lehman i 2008. Det betyr at markedet setter en 5 års høy snart, og sitter du på sidenlinjen med kontanter går du glipp av verdiene som blir skapt.

At børsen eser ut i verdi betyr mye, spesielt for de langsiktig sparerne som får tilbake troen. Det er vanskeligere å putte penger i aksjemarkedet, når alle fond og posisjoner ligger i minus, og desto mer fristende blir det når man ser pluss i boken. Indeksfond kjøpt i perioden 2008-2013 skal i teorien være “in the money”, hvis ikke avgiftene har spist opp noe av verdien. Tror du på at dette tiltrekker seg flere investorer eller ikke? Hvis du tror at flere kommer på banen etter hvert som børsen karrer seg høyere, skal du investere nå!

Apropos avgifter, så øker populariteten av indeksfond med svært lave eller ingen kostnader. I Sverige har det kommet flere alternativer, og har du tro på aksjemarkedet er min tese at du like godt kan kjøpe indeksrelaterte produkter med lavest mulig kostnader. Denne artikkelen på svensk, forteller dog at fond aldri blir helt avgiftsfrie, ettersom forvalterne må betale kurtasje osv. Jeg stusset litt over det, for hvis store forvaltningshus ikke klarer å skaffe seg kurtasje som er “next to nothing” i dagens marked, gjør de en dårlig jobb. Det er dog min personlige mening, og jeg toucher innom temaet i boken.

REC er blant vinnerne i dag, og nå er det kun 10% igjen til mitt gjetningsprismål på 1.5 kroner innen Januar. Det skal ikke mye til, kanskje bare 2-3 gode dager så er vi der.

TGS er eneste seismikkaksje som klarer å holde koken, og det er ikke rart med 4-5 oppgraderinger i dag tidlig.

OPPDATERING kl 16.39: 

Lagertallene for olje kom inn lavere enn ventet. Det er i teorien positivt for oljeprisen, som forøvrig ikke har flyttet på seg i etterkant. Jeg skriver “i teorien”, fordi vi husker kanskje den gang da tilbud, etterspørsel og lagerbygging faktisk betød noe for momentumet i oljeprisen. Nå er det kun risk on/ risk off sammen med andre globale markeder som gjelder. Hvis du tror Januar blir bra, kan du i teorien kjøpe S&P500, Nikkei, Shanghai, OBX indeksen, Euroen, Statsobligasjoner og olje! Alle stiger likt, og faller hvis risikoapetitten avtar. Grunnen til samvariasjonen er kanskje dominansen av store makrohedgefond, og fravær av aksjeplukkere og individuelle tradere.

 

 

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer