Gå til hovedinnhold

Beskytt porteføljen din mot politisk uro

Det børsen hater mest av alt er usikkerhet. Det aksjemarkedet vil ha er stigende kurser og utbytter uten politisk uro og sviktende makroøkonomiske faktorer. Nå står vi foran et fransk valg som enten kan lede til et styrket EU-samarbeid eller rake motsetningen – et enda mer splittet EU.

Det er nettopp denne typen usikkerhet børsen misliker. Effekten dette har på børsen var vi vitne til i fjor da både Brexit og valget av Trump førte til at børsen ble svært volatil.

«Hva skal jeg gjøre?»

Som investor har du flere muligheter foran dette valget og andre kommende politiske hendelser. Du kan ha is i magen og ikke gjøre noe, eller så kan du allerede nå gjøre forberedelser for hva som kan komme til å skje. Ved å bruke børsnoterte produkter kan du både øke og redusere eksponeringen din mot børsen. Hvis valget gir et positivt resultat kan du investere i et stigende marked ved å beholde aksjene dine, og hvis du vil øke enda mer, kan du kjøpe en long-posisjon på for eksempel OBX (de 25 mest omsatte selskapene på Oslo Børs).

Eller så kan du…

Hedge porteføljen din

Å beskytte porteføljen for kursfall kalles å hedge seg. Kort fortalt betyr det at du plukker ut en negativ posisjon som motpol til porteføljen din. Har du for eksempel en portefølje av norske aksjer så kan du hedge deg ved å ta en negativ posisjon på OBX. Har du tyske aksjer i porteføljen så er DAX-indeksen best egnet som motpol.

Her finner du de børsnoterte produktene du kan handle for å hedge deg

Du handler akkurat som en aksje

Minimum antall er 1 når du handler børsnoterte produkter – akkurat som en aksje. Vil du handle kurtasjefritt via Nordnet Markets så må du legge en ordre på minimum 1000 kroner. Utsteder (Nordea) stiller kjøps- og salgskurs. Det betyr at du kan kjøpe med en gang uten å være avhengig av en selger på andre siden. Motparten din er altså utstederen.

Potensielle utfall

Hvis det faller: Hvis du kjøper en negativ posisjon i en indeks har du beskyttet porteføljen din. Hvis indeksen faller så kommer kanskje aksjene dine til å falle også. Da tar du igjen deler av fallet ved at den negative posisjonen, eller short-posisjonen, stiger.

Hvis det stiger: Skulle børsen ta nyheten fra valget positivt så vil aksjeporteføljen din mest sannsynlig også stige, men stigningen vil hindres noe av den negative posisjonen din. Det børsnoterte produktet kan heldigvis kun falle maks 100 %, mens aksjene kan fortsette å stige.

Resultatet blir at du minsker både nedsiden av et fall, men kan også tape en del av stigningen. Hovedpoenget er å redusere usikkerheten for deg slik at du har en plan for både opp- og nedgang.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer