Gå til hovedinnhold

Nedtur i Asia i natt, tross nye rekorder på Wall street

Hang Seng-indeksen ledet de asiatiske børsene nedover på fredag, og dermed er det ingen drahjelp å få fra den regionen. Shanghai CSI 300 opplevde også et markant fall.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – fredag 22. mars

  • Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,1%, eller innenfor intervallet [-0,4, 0,2]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:14 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er ned 0,2 % siden Oslo Børs stengte torsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 0,6 prosent i snitt i går.
  • Micron Technology Inc (14,1%), Super Micro Computer Inc (8,4%), Broadcom Inc (5,6%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Accenture PLC (-9,3%), Factset Research Systems Inc (-7,6%), Darden Restaurants Inc (-6,5%), endte på bunn.

De amerikanske børsindeksene steg til en ny all-time high på torsdag, godt hjulpet av onsdagens oppløftende rentemelding fra Federal Reserve (den amerikanske sentralbanken). S&P 500 er opp 10 prosent til nå i år, tett etterfulgt av Nasdaq Composite (+9,3%). Dow Jones Industrial Average henger noe etter med en oppgang på 5,6 prosent.

Siden etableringen i 1957, har S&P 500 levert en gjennomsnittlig årlig avkastning på omkring 10-11 %, når man inkluderer reinvesterte utbytter. Dette tallet varierer basert på den spesifikke tidsrammen man ser på, og det er viktig å merke seg at avkastningen ikke er lineær; markedet har opplevd betydelige opp- og nedturer gjennom årene.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,7 prosent i snitt fredag morgen.

Hang Seng-indeksen ledet de asiatiske børsene nedover på fredag, og dermed er det ingen drahjelp å få fra den regionen. Shanghai CSI 300 opplevde også et markant fall. Selv om børsene i Asia har hatt en sterk start på året, har volatiliteten her vært større enn både i USA og Europa. Mange stiller spørsmål ved om vi er på vei inn i en større korreksjon i aksjemarkedet.

En korreksjon i aksjemarkedet refererer til en nedgang på 10% eller mer fra den siste toppen i markedet. Disse korreksjonene kan oppstå av flere grunner. Korreksjoner anses ofte som sunne for markedet fordi de kan forhindre bobler og tillate investorer å kjøpe aksjer til mer rimelige priser. Det er imidlertid viktig for investorer å være forberedt på volatiliteten de medfører og ha en langsiktig investeringsstrategi.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 85,26 dollar per fat, ned -0,1 prosent fra torsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er opp 0,9 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,7 NOK; 10,5 SEK; 6,89 DKK og 0,92 EUR, mens 1 EUR koster: 11,6 NOK; 11,38 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,62 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,24).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,34 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Oljeprisen har falt noe tilbake i løpet av det siste halve døgnet, drevet av håpet om en midlertidig våpenhvile mellom Hamas og Israel. For øvrig er det mange andre faktorer som påvirker oljeprisen, både på kort og lang sikt.

Oljeprisens svingninger kan i stor grad tilskrives forholdet mellom tilbud og etterspørsel, geopolitiske spenninger, som for eksempel håpet om en midlertidig våpenhvile mellom Hamas og Israel, samt økonomiske indikatorer som påvirker forbrukernes og industriens oljeetterspørsel. Videre spiller beslutninger tatt av store oljeproduserende land og grupperinger, som OPEC, en sentral rolle ved å justere produksjonsnivåene for å påvirke markedet.

Teknologiske fremskritt og overgangen mot fornybar energi bidrar også til langtidstrender i oljeetterspørselen og prisene. Samlet sett er oljeprisen et resultat av en kompleks interaksjon mellom disse faktorene, hvor hver av dem kan ha varierende grad av innvirkning over tid.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer