Gå til hovedinnhold

Nedtur i Asia i natt. Geopolitikk i fokus

De asiatiske investorene sendte de fleste børsene i regionen nedover tirsdag, delvis på grunn av manglende impulser fra USA og delvis på grunn av generell usikkerhet.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – tirsdag 16. januar

  • Vi tror Oslo Børs åpner flatt, eller innenfor intervallet [-0,4, 0,4]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:12 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er ned 0,3 % siden Oslo Børs stengte mandag.

Wall Street

De amerikanske børsene holdt stengt mandag (Martin Luther King Jr. Day), dermed er det ingen drahjelp å få derfra i dag. Resultatsesongen for 4. kvartal fortsetter med full styrke denne uken, noe som etter alt å dømme vil prege børsutviklingen de kommende dagene, både i USA samt internasjonalt.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,9 prosent i snitt tirsdag morgen.

De asiatiske investorene sendte børsene i regionen nedover tirsdag, delvis pga. manglende impulser fra USA og delvis pga. generell usikkerhet. Børsåret 2024 har i motsetning til fjoråret, startet svakt. Hang Seng indeksen som har slitt i motbakke i flere år, ligger på bunnen av listene også i år. Nikkei 225 (hovedindeksen i Japan) troner alene på toppen med en oppgang på 6,5 prosent så langt i år.

Det japanske aksjemarkedet er ikke bare viktig for innenlandske investorer, men også for internasjonale markeder. Japan er kjent for sin teknologiske innovasjon og sterke industrielle sektorer, som elektronikk, bilindustri, og robotikk. Disse sektorene trekker betydelig interesse i aksjemarkedet og påvirker internasjonale investeringstrender. Mao. japan har en betydelig økonomisk innflytelse, og svingninger i dette markedet kan ha globale konsekvenser.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 78,18 dollar per fat, opp 0,8 prosent fra mandagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -0,9 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund; 10,41 NOK, 10,38 SEK, 6,83 DKK og 0,92 EUR, mens 1 EUR koster; 11,4 NOK, 11,32 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,21 er høyere enn tiårs renten, som står i 4).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,27 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

De geopolitiske spenningene i verden er ventet å prege de globale finansmarkedene fremover. Hvorvidt spenningsnivået vil øke ytterligere eller ikke er det store spørsmålet.

Finansmarkedene har for øvrig en iboende evne til å tilpasse seg og håndtere perioder med usikkerhet. Dette skyldes flere faktorer. For det første er markedene drevet av et mangfold av aktører, inkludert investorer, spekulanter, og institusjonelle aktører, som alle reagerer forskjellig på nyheter og globale hendelser. Dette mangfoldet kan føre til en viss grad av stabilitet, da ikke alle aktører reagerer likt på usikkerhet.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
3 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Anders
Anders
16.01.2024 10:15

Det ville vært kult om dette kunne bli sendt ut som en form for podcast som kan høres på for eksempel Spotify. Det finnes sikkert en AI-tjeneste som kunne stå for opplesning av teksten du har skrevet, Roger.

abc
abc
Svar på  Anders
16.01.2024 13:19

hold kjefta