Morgenrapport Torsdag

Forstå det den som kan, men i Kina er det fortsatt bullish at det kommer dårlige makrotall, da sentralmyndighetene fortsatt har masse verktøy i kassen for å stimulere til ny vekst. Nå er det dårligere produksjonstall som egentlig skulle sendt markedet ned, men indeksene i Asia stiger på håp om masse nytrykte YUANs. Wall Street hentet seg inn, oljeprisen er marginalt høyere og jeg ser ingen grunn til at Oslo Børs ikke skal hente inn det lille fallet fra i går. Kjøpt rødt, selg blått.

I går kom oljelagertallene, og de kan vise store implikasjoner for det lengre bildet. Oljelagerene i USA er på høyeste nivå på 5 år, og selv om det ble trukket –5.4 mill fat ekstra i går, var import og raffenerioutput ned. Og her kommer det kritiske: Etterspørselen falt fra 20 mill fat forrige uke, til 18.7 mill! Nå! En ting er å bevise økt tilbud av olje, en annen ting er å se svekkelsen i etterspørsel. Min tese i sommer, har vært at vi ser beviser for at det rører seg på begge sider av kurven, til oljeprisen sin disfavør. Amerikanerne beveger seg bort fra olje, sakte men sikkert. Verst er det vel for tankskipene som frakter olje over atlanterhavet…

-/ I GÅR SKREV jeg om det kommende kræsjet i stålprisene, etter kunstig høy produksjon i Kina, og hvordan dette ville svi for store gruve og råvareselskaper. BHP Billiton har nå lagt frem tall, og inntektene deres er ned –35% år for år. De utsetter en kjempeinvestering på $20 mrd. I en ny gruve på grunn av svekket etterspørsel. Den australske økonomien har vært igjennom flere år med den største “råvarebonanzaen” siden 1850 tallet, som følge av kinesisk vekst, men nå erklærer minister for naturressurser, Martin Ferguson, at denne epoken er over! Dette vil selvfølgelig ikke gå ut over Norsk Hydro, ettersom hele aluminiumsbransjen stenger ned kapasistet slik at markedet kommer i balanse. Eller hvordan var det igjen…!?

-/ DET AUSTRALSKE flyselskapet Quantas har kansellert 35 Boing Dreamliners, og utsatt nye 50 fra 2014 til 2016 levering. Kan dette bety at Bjørn Kjos får fremskyvet levering av sine bestillinger? Eller er de så langt frem i prosessen at han har fått leveringsdato allerede? Tidligere levering vil være bullish for Norwegian aksjen. Følg med.

-/ MAC OG IPADs knuser PC markedet, og i følge Hewlett Packard er dette segmentet ned –10% år for år. Ikke rart å forstå hvorfor aksjekursen til PC produsenter som DELL og HPQ er massivt ned. DELL handlet på $30 for 3-4 år siden, og ligger nå på $12. Hewlett handlet over $50, og er nå under $20. Aksjene fikk en ny trøkk i går etter kvartalstallene. Det som er interessant, er om salget av PC’er plukker seg opp i andre halvår 2012, etter lansering av Windows 8. De som var på presentasjonen av Nordic Semiconductor hos Nordnet på Tirsdag, kunne høre CFO Robert Giori snakke varmt om et bedret PC marked frem mot jul.

-/ SIDEN DET oppstod misforståelser i går om Olav Thon Eiendomsselskap, vil jeg klargjøre med egne tall. Gårsdagens kommentar var basert på andre sine estimater. Selskapet er priset til 9.2 mrd. Kr på børs akkurat nå. Hvor mye tjener de etter skatt? Dvs. Avkastningen hvert år? De har tjent 564 mill. Første halvår 2012. Det siste kvartalet var et dårlig kvartal historisk sett på grunn av nedskrivinger, men da tjente de 178 mill. Etter skatt. Hvis vi tar utgangspunkt i at de neste to kvartalene blir like dårlige, får du følgende regnestykke: 564 m (første halvår) + 178 m (Q3) + 178 m (Q4) = 920 millioner på bunnlinje, etter skatt, for hele året. Dette gir nøyaktig 10% avkastning på sentrale Oslo eiendommer. Klarer du det ved å kjøpe en leilighet nå, og leie ut? Neppe.

-/ NY STOR KONTRAKT for Kongsberg Automotive i Driveline segmentet, der de har hatt problemer tidligere. 1.3. Mrd kr lyder kontrakten på, og vil nok kjøre aksjekursen hardt fra start. Problemet med slike aksjer og kontraktsnyheter, er at det sjelden byr på tradingmuligheter fordi aksjen gjør unna bevegelsen i åpningsmatchen. Her må man nesten velge å sitte over tid, hvis man har tro på caset selvfølgelig…

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer