Morgenrapport Tirsdag

Nikkei -3.36%  Shanghai -0.73%  S&P500 -3.35%  DAX futures +1.18%Blodrød start på uken for markedet. Virusspredning og tilsvarende mottiltak i Italia gjorde at situasjonen plutsleig fremsto som langt mer ekte og nærliggende. Rett over 4% endte OSEBX ned, og vi må 4 år tilbake for å finne ett tilsvarende fall.
Resten av kontinentet bød på samme tendenser og her var det også 3-4% som ble fasiten for fallet.
USA, som ved så mange anledninger har abosrbert slike fall, hadde også en solid blåmandag. Dow Jonas gjorde overskriftjobben lett for kommentatorene og falt 1000poeng, hvor de langt mer interessante indeksene SP500 og Nasdaq stupte 3,3 og 3,7%.
Asia handler langt mer blandet enn den unisone tendensen fra vesten. India er opp, Kina ned, Hong flatt, og Japan er ned over 3% etter å ha vært stengt gjennom gårsdagen. Europeiske og amerikanske futures peker opp ettt drøyt prosentpoeng.
Tysk BNP, samt forbrukertillit og oljelagertall fra USA er dagens makro.Koronaviruset er naturlig nok fortsatt på alles lepper, og dets inntreden i Europa satte en seriøs støkk i markedet. Det er dog en god vei videre ned før ledende indekser er i et bearmarked, som illustrert i SP500 grafen over. Ett annet element som definitivt bidro på nedsiden igår var at Bernie Sanders ser ut til å bli demokratenes kandidat for presidentvalget. Skulle Bernie gå av med seieren i høst så er nok dette en vel så stor sort svane som en potensiell epidemi. 

Siste tall fra Italia viser at peaken i smittede kan ha vært i helgen allerede, takket være rask reaksjon fra landet, men som vi har sett fra Kina så kan inkubasjonstiden være opp mot to uker, så det kan være flere smittede som reiser rundt og sprer viruset i skrivende stund. Japan og Sør Korea er de landende som står nærmest til å måtte gå inn i en Kina lignende lockdown for å hindre videre spredning.

Ole Kjennerud, kredittstrategen i DNB, har en god penn, og ikke minst en fin måte å formidle både mulighetene på opp og nedsiden. Denne Twittertråden hans er verdt å lese, som også inkluderer hans siste oversikt over kredittmarkedet fra januar.Goldman Sachs sin nye rapport, Room To Grow, sier at flere av resesjonsindikatorene har økt fra 2019, men at de ikke er på faretruende nivåer helt enda. Det er hvertfall en snau 100 siders makrorapport for de som har litt ekstra tid tilgjengelig idag.

I en mindre åpen Goldman Sachsrapport, som man kan finne bruddstykker fra i denne Twittertråden, så ser man at konsentrasjon i aksjerfortsetter å øke.
Hedgefondene samles i enda større grad enn tidligere i de samme aksjene, noe som igjen drar opp markedsverdein og tvinger indeksfond ytterligere inn. The greater fool theory med sentralbankene som kaptein altså.Hvis du lurte på hvilke aksjer ESG fondene samles om, så har Credit Suisse gjort jobben for deg allerede med tabellen over. Siste tallene fra UK viser at disse fondene var de mestselgende i januar.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer