Morgenrapport Tirsdag

Nikkei -4.70%  Shanghai -3.25%  S&P500 -4.09%  DAX futures -4.09%


Sentiment: Risk happens fast!

På det verste var Dow Jones ned 1560 poeng, tilsvarende nesten 6%. VIX indeksen steg 103% til 35 punkter (har ligget rundt 10 i hele fjor) på det som etter alle solemerker er en kraftig korreksjon i aksjemarkedet. Problemet fortsetter i dag etter at indeksfutures dundret videre ned “after hours”. Ikke kjøp dette markedet for tidlig.

Noe sier meg at det ikke retter seg opp på en dag eller to. S&P500 er allerede ned -7.9%, og det er ikke vanskelig å anta at fallet vil ligge i intervallet 10-20%. Hvorfor? Fordi oppgangen og den lave volatiliteten har vært historisk, hvorfor skal ikke nedgangen også være historisk. Vi lever i spennede tider, aldri før har så store stimuliprogram gått mot slutten samtidig.

For de som er nye i aksjemarkedet og lurer på hvordan markedet plutselig kan falle brått, har det en enkel forklaring: Belåning. Jeg har skrevet opp og ned om faren ved økt volatilitet, hvordan større svingninger er et faresignal, men også et forvarsel om at institusjonene kommer til å sette opp marginkravene sine. Når marginkravene øker og aksjene svinger feil vei, blir hedgefond og spekulanter stoppet ut av markedet, og slik skapes det kortsiktig salgspress. Heldigvis har vi ikke blitt bortskjemt med mye billig kreditt de siste årene.

Aksjebelåningen er opp 16% de siste tolv månedene, og nådde en historisk høy notering på desembertallene. (De to foregående toppene var i 2000 og 2007). Belåning forsterker alle børsfall, da, og nå har vi et særdeles dårlig utgangspunkt.

          

 Følg gjerne med på ETF’en XIV, som gir deg eksponering “short volatilitet”. Den kollapset 90% etter stengetid i går, da utsteder likviderte hele posisjonen. Kundene kan ikke tape mer enn innskudd, da ETF’en går i null, men instrumentene banken bruker for å skaffe denne eksponeringen kan tape enda mer for banken, ergo må de stoplosse hele produktet. Enda et eksempel på den enorme asymetriske giringen som eksisterer i markedet.

-/ DEN ENESTE aksjen jeg tidligere har pekt på som en shortkandidat, er DNB. I går kom boligtallene, som viste svak sesongjustert utvikling og selv om flere spår en utflating er det lite overbevisende at dette blir en solskinnshistorie i 2018. Børsfallet øker risikoen for alle banker, da dårlig gjeld og skjeve posisjoner raskt forplanter seg. Alt vi trenger nå er rykter om en skikkelig suring på balansen til en motpart av DNB for at lukten siger inn gjennom vinduene i Bjørvika. Jeg pekte også på utfordringer knyttet til MiFID II, PSD2 og GPRD reguleringene, som vill slå ekstra hardt på store finansinstitusjoner som DNB. “Word on the street” er at nærmere halvparten av kommisjonsgrunnlaget har blitt borte siden nyttår, da kundene ikke lenger får “betale” for info, tradingideér og analyser på samme måte som tidligere, gjennom sluttsedler. Det blir spennende å se hva de leverer fra DNB Markets i første kvartal.

Så mitt beste tips for dagen; Studér dette bildet nøye. Vit hva du kan kontrollere og ikke. Du kan selge deg gradvis ned, du kan legge en plan for hvor langsiktig du er, du kan tenke på timing hvis du skal inn med mer penger og du kan være disiplinert på stoploss. Det du IKKE kan kontrollere er om du taper eller tjener penger på posisjonen akkurat nå!

Mvh
Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer