Morgenrapport Tirsdag

Nikkei -0.39%  Shanghai -0.24%  S&P500 -0.30%  DAX futures -0.20%


Sentiment: Riskofritt!

Både Wall Street og de støre børsene i Europa hadde sin sterkeste dag på fredag, for å avslutte den teoretisk svakeste måneden i året. Det ble det ikke noe av, og oksen fortsetter nå over hele verden da både Oslo Børs, DAX og S&P500 ligger i all time high. Vi har ikke hatt antydninger til korreksjon, bare stille uker der man har konsolidert før disse voldsomme rallyene høyere. 

I sommer kunne vi lese om hedgefond som plasserte massive veddemål på at VIX indeksen for kommende høst. Teorien var at historisk lave noteringer under 10, ikke kunne vedvare, bortsett fra de absolutt KAN vedvare. Volatilitetsindeksen måler betalt volatilitet i opsjonsmarkedet, altså en måleenhet på hva traderne forventer. Dette har ingen tidsbegrensning. Det er ikke sammenlignbart med altfor høye aksjepriser eller altfor lave, der de helst vil migrere til ett eller annet historisksnitt. Volatiliteten kan være lav hvis markedet har forandret seg i favør av mindre risiko. Her er VIX indeksen i September måned.

I morgen kommer boligprisutviklingen for September, og jeg tenker at det er liten sjanse for at de viser positiv utvikling på det sentrale østlandsområdet. I Oslo ligger det “til vanlig” (snitt) 2000 boliger til salgs, forrige uke lå det 4050 boliger ute. Dette kan bli mye verre før det blir bedre av flere årsaker 1. Myndighetene skal revurdere nye utlånsregler først til neste sommer. Da har vi herlige 10-11 måneder med stram politikk foran oss. 2. Nybyggene må nå sette ned prisen. Det hjelper heller ikke at de “kun bygger når det er solgt 60% av et prosjekt”. Tenk hvor mange av 20-40% usolgte andelen som er i markedet akkurat nå. Overheng kalles det. Både Solon Eiendom og Selvaag Bolig melder i dag om antall solgte boliger i tredje kvartal.

Kredittvektsen på forbruksgjeld vokser 5.8% i året. Uforstyrret over at kapitalsituasjonen til privatpersoner forandrer seg. De baserer vel nedbetaling på lønn. Godt arbeidsmarkedet er bra, ellers kunne vi løpt rett inn i en gjeldskrise akkurat nå.

-/ FÅ MED DERE siste #Pengepodden der Anders og Tom diskuterer de høye aksjemarkedene og sentralbankenes rolle. Og hvor høy er egentlig faren for korreksjon?

-/ TOM HAUGLUND har også skrevet litt om oktobervolatilitet. Dette er månedene da det virkelig svinger, men etter de 8 foregående månedene i 2017, er undertegnede svært tvilende til å vi vil se en ny utvikling i Oktober.

Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
02.10.2017 09:49

Tirsdag allerede? 🙂

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
02.10.2017 09:57

Skal man lykkes med aksjer må man ligge ett døgn i forkant. Minst 🙂