Morgenrapport Onsdag

Morgenrapport Onsdag


Nikkei +0.11%  Shanghai -0.85% S&P500 -0.15% DAX futures -0.09%
Tyngdekraften tok tak i Oslo til slutt, hvor oljeprisen blant annet dro oss ned godt over !%, mens resten av kontinetet nøt en dag på plussiden. USA handlet usikkert på begge sider av streken, men bare Nasdaq klarte og holde seg over streken.
Asia er noe blandet, hvor svakere konsum i Kina og fallende BNP i Japan ikke bidro til den store optimismen, selv om Nikkei karret til seg en positiv avslutning. Volumet på Hang Seng var dog 35% under snittet, da mange avventer kvartalstall fra indeksens største komponent ikveld, Tencent.
BNP fra Tyskland og EU, fransk, spansk, britisk, og amerikansk KPI, og oljelagertall er dagens makro.

WTI satte nok en ny rekord igår, raskeste bevegelse fra 52 ukers høy til 52 ukers lav siden 1984, dette kunststykket ble unnagjort på kun 30 handelsdager! Flushen igår bar preg av både kapitulasjon og margincalls, noe som fort kan skje når en av verdens mest handlede råvarer beveger seg over 30% på så kort tid, neste blir vel at CBOE og CME høyner marginkravene for å justere risken sin.

Der IEA hadde en langsiktig og en viss positiv vinkling på sin rapport igår, så har OPEC en langt mer pessimistisk holdning til det korte bildet. OPEC nedjusterer sine etterspørselsanslag for 2019 for femte måned på rad, og ser at etterspøselen vil falle med 1.1mbpd fra i år.
Dette betyr at OPEC landene må kutte rundt 1mbpd for å ikke overmette markedet med olje.
Grunnen for at oljekartellet er blitt så volatile i økning og reduksjon er at andelen av ikke OPEC oljenasjoner har økt betraktelig siste par årene. OPEC regner med at USA, Brasil, Canada og Storbirttania vil være de største driverne bak produksjonsveksten, hvor Venezuela, Norge, Indonesia,  og Vietnam vil være der man ser største fall i produksjonen.

Store mengder olje ble kjøpt inn til asia i forkant av sanksjonene til Iran, hvor disse lastene kommer frem i disse dager. Problemet er at brorparten av disse landene nå har fått unntak fra sanksjonene og kan fortsatt handle med Iran. Dette merkes idag på oljeprisen, og vil merkes i tankratene.

Allerede 6 og 7 desember møtes OPEC landene igjen, og allerede her kan vi få se at OPEC reverserer produksjonsøkningen på 1mbpd som ble satt i juni. Kartellet skal også se på nye strategier for å finne marketsbalansen, noe de ganske klart sliter med om dagen.

BNP i Japan kom inn på -1.2% år over år, ikke katastrofe da markedet ventet -1%, og tallene er noe farget av tyfoner, oversvømmelser, jordskjelv og ikke minst handelskrig.
Bank of Japan jobber knallhardt med å få økonomien igang, og inflasjonen er fortsatt halvparten av målet på 2%. Sentralbanken er dog en historisk prøvekanin, da størrelsen på balansen nå tilsvarer ett års BNP for landet, noe som er i sterk kontrast til FED sin balanse på 20% av BNP, og ECB sin som er rett over 40%.
En slik størrelsesorden for en sentralbank i en utviklet økonomi har vi aldri sett tidligere, og det skal bra gjøres for BoJ å jobbe seg ut av denne posisjonen på en pen måte.
Der hvor Fed og ECB sitter med stort sett statsobligasjoner av ulike forfall, slik at de bare ka la disse utløpe for å reduserer balansen, så sitter BoJ også med store mengder indeks og aksje ETFer direkte linket mot det japanske markedet. BoJ sitter med ca 75% av hele det japanske ETF markedet, noe som tilsier verdier på over $220mrd…
Hvem vil stille seg opp som villig kjøper når BoJ en vakker dag signaliserer at de skal ut av disse posisjonene?

Igjen meldes det om at et utkast av en BRexit avtale er klargjort, noe pundet klart beveger seg på.
Nå står May forran den ikke lette oppgaven av å selge inn denne avtalen til kabinettet og parliamentet.
Ryktene så langt tilsier at dette utkastet strengt tatt er rimelig likt de som allerede har blitt diskutert.
Storbritannia må betale EU €39mrd for tort og svie, og blir låst til eksisterende handelsavtaler inntil videre.
Grenseproblematikken med Irland skal dog være løst inne i dette utkastet.
Allerede er flere av de mest ihuggede Brexit tilhengerne svært skeptiske, og risken for en mindre pen Brexit er fortsatt tilstede.

Mvh

Thomas Mathisen

Nordnetbloggen.no    Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer