Morgenrapport Mandag

Valget i Hellas gikk riktig vei, og det løfter asiatiske markeder i morgentimene. Selv om Euroen og verden fortsatt består, vil det komme tautrekking og krangling for å få på plass en styringsdyktig regjering, og jeg er redd gresk politikk ikke skal forlate oss helt enda. Av denne enkle grunn er jeg usikker på om man skal kjøpe aksjer hvis indeksen åpner opp 1-2%.

G20 landene møtes i dag for et to dager langt møte om verdensøkonomien. Hvis dette Syriza partiet hadde vunnet i Hellas, ville G20 lederne kanskje hatt et press på seg til å presse i gjennom tiltak etc, men nå må de nesten vente til en ny regjering har kommet på plass. Jeg forventer derfor ikke de store utspillene fra dette toppledermøte.

-/ JEG ER USIKKER på om dette er ny informasjon eller ikke, men viktigheten er udiskutabel. Japan innfører en av verdens høyeste subsidier for solpaneler fra 1. Juli. Tariffene de introduserer er dobbelt så høye som Tyskland sine, og sistnevnte er verdens største marked for solpaneler. Japanerne har stengt ned flere atomkraftverk og må erstatte strømproduksjon, og velger derfor å være aggresive på fornybar energi. Hvis ikke dette løfter etterspørselen, blir jeg overrasket. Kanskje REC er sommerens “bet”..

-/ FØR HELGEN kom DNB Markets med en lengre oppdatering på rigg markedet, og hvilken effekt en lavere oljepris kan få på etterspørselen og dagratene. Konklusjonen var at oljeprisen måtte falle under 80 USD for at oljeselskapene ville kutte i pengebruken. Vi er ikke fryktelig langt fra det nivået, men de har ikke sett noe tegn til avmatning i riggmarkedet enda. Hvis oljeprisen fortsetter ned, gjelder det å holde seg unna riggselskaper med stor nybyggingsprogram som mangler finansiering på deler av denne porteføljen… I klartekts: nesten alle riggselskapene notert på Oslo Børs!

-/ ETTER FØRSTEKVARTALSTALLENE fallt aksjekursen til DNB med 30%. Vi husker alle at det var nedskrivinger av store posisjoner i basis swap markedet, som trakk ned resultatet. Rune Bjerke sa derimot at det ikke er gitt at denne porteføljen vil gi et stort tap på årsbasis, for prisene svinger. Fondsfinans mener at det kommer oppjusteringer i andre kvartal og oppgraderer derfor aksjen. “Basis swaps mark-to market indicates also significant gain in Q2.” De har satt kursmål 95 kr.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer