Morgenrapport Mandag

Nikkei +0.50%  Shanghai +0.60%  S&P500 +0.09%  DAX futures +0.25%Oslo var ned ett snaut prosentpoeng før helgen, noe som ikke var unaturlig med nyhetene rundt Telenor, samt litt gevinstsikring i Equinor. Europa ellers tråkket vann rundt nullstreken stort sett hele handelsdagen.
USA var heller ikke preget av noen nevneverdig vol, og indeksene tok helg med ikke mange basispunkters endring.
Asia handler bredt opp, hvor handelsdagen så langt ikke har hatt de store nyhetene eller overraskelsene på makrofronten.
Tysk handelsbalanse, samt britisk produksjon og BNP er dagens makrohøydepunkter.Equinor sitt tilbakekjøpsprogram satte fyr på en sektor som har vært et, mildt sagt, trist skue så langt i år.
Sektoren handler på samme nivåer som finanskrisen og siste oljesmellen. Olje er heller ikke en naturlig del av porteføljene til hedgefondene lenger, og når sektoren blir billigere så vekter indeksfondene seg ned tilsvarende.
Helgen har derimot bydd på mer enn nok spenning for de som følger sektoren, og spesielt Saudi Arabia har arrangert stolleken. Energiministeren ble pent bedt om å ta hatten for å gi plass til en av prinsene, og den tidligere ministerens styrelederposisjon i Saudi Aramco ble gitt til en av de ledende ansatte i Blackrock sitt nye kontor i regionen.
Her har kongen ikke vært fornøyd med hverken oljeprisen eller fremgangen for å notere Saudi Aramco på børsen.

I den vestlige verden så tok en av demokratenes presidentkandidater, Elisabeth Warren, pusten fra skiferoljesektoren, da hun ønsker å skru av kranene hvis hun kommer til makten.
I følge McKinsey så har sektoren til gode å gi noe kapital tilbake til investorene, og står forran en solid ryddejobb hvis de skal komme i en lønnsom posisjon.

Hvis man ikke er alt for bekymret for at verden skal miste enda mer vekstmomentum, så begynner oljesektoren å fremstå som relativt attraktiv.Livet med Donald som president gir litt nye utfordringer. Gap risken fra børsene stenger til de åpner har aldri vært større, og det er kun robotene som finleser twittermeldinger på nanosekunder som får en edge av hva han lirer av seg.
Twitterrisken har faktisk blitt så stor at meglerhusene har laget modeller på fenomenet.

JP Morgan har laget en egen Volfefe indeks basert på Donalds twitter rantsGoldman tar den pragmatiske veien og ser heller på hvilke sektorer og råvarer som faktisk reagerer på meldingene.
Soyabønner stikker seg klart ut som den mest sensitive råvaren, og tørrbulk blir således stående midt i skuddlinjen ettersom det er de som faktisk frakter soya.Apropos tørrbulk, så går vi snart inn i den historiske høysesongen for tørrbulk.
Ingenting ved årets tørrbulk sesong har vært i nærheten av historiske trender, mye på grunn av nevnte Donald, den pågående handelskrigen, og ikke minst ulykker i Brasil og hissige værfenomener.

Capesize ratene ligger over $35k/dagen, noe som gir svært god inntjening for absolutt alle som har båter i vannet, men det er verdt å nevne seg at markedet priser inn en gankse alvorlig korreksjon i månedene som kommer.
Dette er godt illustrert i grafen fra Cleaves under.


Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer