Morgenrapport Mandag

Morgenrapport Mandag


Nikkei +2.39%  Shanghai +0.85%  S&P500 +3.43%  DAX futures +0.13%
Fredagen ga investorer med long eksponeringen noe å smile for før helgen.
Samtlige indekser steg kraftig, og volumene var også på den fine siden.
OSE sine 2.6% bleknet mot Dax sitt hopp på 3,37%, som konkurrerte med de typiske høybetaindeksene i Europa om størst oppgang. USA tok stafettpinnen og leverte et hopp som visket ut den ellers ruglete starten på året, og gjør at markedet så langt er i pluss for 2019.
Asia starter uken opp, hvor positiviteten kommer fra reservekapitalkrav kutt for kinesiske banker, og samtaler mellom viseministre fra USA og Kina.
Retail sales fra EU og Tyskland, samt fabrikkordre fra sistnevnte, og ikke minst ISM fra USA er dagens makro.

Non Farm Payrolls fra USA ga markedet enda et godt argument under fredagens allerede gode oppgang.
Når markedet åpnet over dammen, så startet det sakte men sikkert og skli litt av.
Så gode tall gir ikke akkurat Powell noen grunn for å holde igjen renteøkningene fremover, og spesielt lønnsinflasjonen på 3.2% burde sendt rentebanen opp umiddelbart. Men slik ble det ikke, da Powell var allerede på vei opp på talerstolen.
Fed-sjefen sa akkurat det markedet ville høre, de er fleksible ifht pengepolitikken, og var langt mer duete enn da vi sist hørte fra han i desember, ting er med andre ord ikke skrevet helt i sten.

Apple skal ha mye av æren for fallene vi så sist uke, og ikke minst for fallet i i Q4.
Aksjen var faktisk ned 37% fra toppen allerede før resultatvarselet.
I ettertid så er det alltid lettere å se tegnene.
CEO Tim Cook dumpet alle bonusaksjene sine i august, ikke mindre enn 560 000 aksjer. Dette er forsåvidt blitt kutyme blant toppsjefene i tech selskapene, og han holder fortsatt respektable 878 425 aksjer i Apple.
Timingen var derimot spot on, da selskpaet fortsatt var verdt over $1trillion.

Mer interressant er det at et av Blackrocks beste hedgefond solgte 1/3 av Apple aksjene sine iløpet av Q3, som gjør at de sitter igjen med en snaue 2mill aksjer.
Blackrock som helhet er mer eksponert, med mer mener jeg ekstremt mye mer.
De innehar andreplassen på aksjonærlisten, under Vanguard, og over Warren Buffetts Berkshire.
To av verdens største indeksfondtilbydere dominerer selskapet, og innehar ca 15% av aksjene i selskapet.

Fallet i Apple er ikke ene og alene på grunn av selskapet, men vell så mye på grunn av rekord uttak fra indeksfond og aksjemarkeder siste seks ukene. Financial Times har en veldig godt artikkel på farene ved at så stor del av kapitalen allokeres passivt.

Mengden med kapital som har gått ut av markedet var faktisk større nå enn når finanskrisen var på sitt verste. Dette sammenfaller også godt med de nye rekordene som er satt inn i pengemarkedsfond, les cash.
Dette kombinert med rekordlav belåning hos hedgefondene betyr en av to ting: Det er bare å skru av lyset og vente et år eller to, eller så skal det vanvittige mengder med kapital tilbake i markedet fremover.

Jeg har en liten bråte med nye strateg-, kvante-, og analitykerestimater for dette året liggende, og ettersom nær sagt alle bommet grovt på fjoråret så er ikke bildet over så upassende.
Bloomberg har dog gjort jobben for meg, og laget en svært god oversikt over hva brorparten av husene sier, om alt!
Dette kan brukes akkurat som du ønsker, bare gjør det med fjoråret i bakhodet!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer