Morgenrapport Mandag

Morgenrapport Mandag


Nikkei +0.41%  Shanghai -0.83%  S&P500 -0.22% DAX futures  +0.04%
Tung avslutning på uken for Oslo, hvor oljeaksjene var største bidragsytere til fallet. Oljeprisen har nå tatt tilbake det lille fallet den opplevde på fredagen. USA handlet svakt ned, uten de store holdepunktene før helgen. Asia følger samme mønster som før, blandede indekser, hvor Kina faller videre. På denne siden av verdenen så er det tech som er svakest.
Dagens makro er det stort sett Storbritannia som står for, og det slippes BNP, industriproduksjon, og handelsbalanse.

Nå er det 10 år siden forrige krise rammet verdenen, og sendte verdensøkonomien i et dypt stup.
Twitter kontoen Real Time Crisis gir en fin reprise av hva som hendte for 10 år tilbake.
Nå er vi inne i en av de lengste oppgangsperiodene noensinne, men siste månedene har bydd på en del uro, spesielt i fremvoksende markeder. Noen land har sett indeksene korrigere kraftig, mens andre ikke har opplevd mer enn små krusninger. Tabellen over gir en god oversikt over hvor enkeltlands ETFene handler fra toppnivåene. Hvis man klarer å komme seg gjennom dette uten de store smitteeffektene så ligger det meste til rette for fortsatt morro.

I går var det nøyaktig en måned siden Elon Musk tweetet sin nå famøse tweet “… funding secured”.
Etter det måtte Tesla slenge seg rundt for å finne en investeringsbank, de endte med Goldman Sachs, som faktisk kunne finne finansieringen til å ta Tesla av børs. Kriseteam med PR rådgivere og advokater fikk også skrevet nok konsultasjonstimer for å slukke brannen. Det endte med at Musk fant ut at planen hans var for komplisert til at eksisterendene aksjonærer kunne bli med videre, og alt ble således skrapet.
Idag står vi igjen med at en av selskapets største aksjonører har solgt over 60% av aksjene sine, enda flere toppledere har gått av (totalen for 2018 er nå over 80stk), og aksjen er ned godt over 30% på en måned.
Muligens ikke den perfekt timingen for CEOen å røyke en joint på livestreamet podcast…

Oljeprisen holder seg på sterke nivåer, og er igjen ikke langt unna toppene i mai.
Aktive amerikanske rigger har stagnert helt siden den tid, og vi kommer nærmere og nærmere igangsettingen av sanksjoner mot Iran. Dette har begynt å materialisere seg i importtall, hvor blant annet Sør Korea, India og Japan importerer langt mindre iransk olje nå.
Dette reflekteres i fremtidskontraktene, hvor Brent er tilbake til backwardation, Brent med levering 12mnd frem i tid handler nå under $74, og Brent levert i november 2020 handler igjen under $70.
USA møter Saudi Arabia og Russland idag og imorgen, da de ønsker at de skal holde produksjonen på høye nivåer, slik at de kan fortsette med ilegging av sanksjoner og tariffer uten å lage de alt for store ubalansene i oljemarkedet.

Mvh

Thomas Mathisen
Nordnetbloggen.no    Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer