Morgenrapport Fredag

Nikkei +0.50% Shanghai -0.32%  S&P500 -0.11%  DAX futures +0.01%


En relativt rolig sesjon ble i natt avbrutt med at Nord Korea svarte på de nye sanskjonene ved å sende en rakett over nordlige Japan og inn i Stillehavet, noe markedet i Asia og vestlige futures umiddelbart glapp på. Dette har allerede blitt kjøpt opp igjen, et klart tegn på at det ikke lenger er en stor nyhet.

En slik avslappen holdning til interkontinentale rakettutskytninger kan dog være uheldig. Både amerikanske og sør-koreanske uttalelser tyder på at de er villige til å gjøre mer mot Nord-Korea fremover.

Nasdaq indeksen ble trukket ned av tungvekterne innen forbrukerrelatert tech, som blant annet Apple, Amazon, og Microsoft. Jeg kommer tilbake med mer om Apple i ettermiddag. Makro idag består av Lånestatistikk fra Kina, Eurogruppemøte, og Retail Sales fra USA.

Frykten for avmetning Kina har flydd under radaren en god stund nå. Siste tall for investeringsvekst er ikke veldig oppløftende, faktisk den svakeste på 18 år. Retail sales og Industrial output har ikke lagt seg på like lave linjer, men ytterligere fall bør vekke oppmerksomheten.

Mye penger har flyktet landet for å ha eksponering i annet enn Yuan og lokal eiendom. Dette var en av grunnene regjeringen brukte for å sette ned foten for Bitcoin. Yuanen har hatt effekt av dette, og stiger mot USD, istedenfor å falle, noe om setter Kina i en langt vanskeligere eksport situasjon. Skyggegjeldsproblematikken er fortsatt svært gjeldende, men har landet har klart å dempe støyen i pressen, samt isolere enkelt mislighold slik at dette ikke har spredd seg nevneverdig i markedet. Historien viser at land som opplever en slik eventyrlig vekst alltid snubler på et eller annet tidspunkt, som vanlig er når og hvordan den ukjente variabelen.

Apropos Bitcoin og Kina, så har mange spurt seg om de nye reglene fra regjeringen faktisk var reelle, og nå som landets nest største markedsplass for Bitcoin stenger mot slutten av måneden, så ble det plutselig trangt i døren, noe grafen under illustrerer veldig godt. BTC mot Yuan falt 35% på denne beskjeden, hvor BTC/CNY handlet på $2500, mens BTC/USD handlet $3650 hos bla Coindesk, med andre ord en 30% arbitrasje mellom parrene.

Bitcoin fikk også rimelig hard medfart av Jamie Dimon, også kjent som sjefen i JP Morgan.
Han har i flere år hevdet at BTC er et stort pyramide spill, og gikk så langt denne gangen at han skulle sparke ansatte som eventuelt handlet Bitcoin.
Han gikk derimot ikke så langt inn på JP Morgan sine egne forsøk på å patentere handel med tradisjonell Forex med Blockchain som teknologi, ei heller hvordan de snudde og heller nå ser på Etherum sin mer åpne struktur som grunnlag.

“Shipping er en Call opsjon på logistiske forstyrrelser” sa BWs Andreas Sohmen-Pao under Shippinguken i London igår.Noe jeg mener er en av de bedre beskrivelsene man kan gi om sektoren. Når ting går galt så går ratene opp! Produkttankere så feks bra etterspørsel, om enn kortsiktig, rett etter Harve, da USA måtte dekke bensinbehovet sitt fra Europeiske lagre. Tiden i 2008 hvor ratene for en Capesize var oppe i over $120 000/dagen ($19 000/dagen idag) var i stor grad drevet av ineffektivitet, det var blant annet over 50 skip i kø ved brasilianske havner og ventet på lastene sine. Idag er havnene betydelig oppgradert, og Australia har ikke bare oppgradert hele sin infrastruktur, men også mangedoblet mengdene med jernmalm de eksporterer. Det skal med andre ord små sorte svaner til for å virkelige gjøre de store kulene i dagens shipping marked, da det ellers er preget av balanse (og overkapasietet vil mange hevde) og effektivitet.

Statoil ledet ann Oslo Børs mens WTI treffer $50 for første gang på 5 uker, og energiaksjene er de som ledet indeksene over dammen igår. Bank of America har i sin siste energirapport pekt på at amerikansk råolje er den mest attraktive for Asia fremover, noe importstatistikken bekrefter. Kinesisk oljeimport er opp 14% YoY, mens eksport fra Saudi Arabia til Kina er så og si uendret fra ifjor.
Asiatisk råoljeimport stiger normalt sett med 750k/bpd i august-desember perioden, så man skal ikke se bort ifra at priskrigen mellom russiske, europeiske og amerikanske aktører starter så fort samtlige anlegg er operative i USA igjen. Fremtidskurven for WTI har kun 4-5% premium i seg, mens kurven for Brent er paddeflat helt ut til år 2021..

Thomas Mathisen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer