Morgenrapport Fredag

Topplederne i EU har blitt enige om å la de ulike bankene refinansiere seg direkte med EFSF/ESM (stabiliseringsfondet), og således slipper de allerede blakke nasjoner stå med luen i hånden og be om støtte til sin egen banksektor. Det betyr at EU tar et felles ansvar for råtne lån i svake banker, og er et tydelig skritt mot større integrasjon. Markedet ser positivt på dette, og sender alt av “risikoassets” opp: Asia +2%, S&P Futures +1.3%, EUR/USD +1.3%.

Oljeprisen er opp 2.6% til $79.7 i morgentimene, fra en dipp helt ned til $77.50 i gårsdagens sesjon (laveste nivå på to år). Denne fredagen kan blåse mange shortere av banen, og man trenger ikke å gå lenger enn til topplisten på AksjeNM for å se hvor mange som ble fristet inn i OBXBear i forkant av dette toppmøtet. Reaksjonene på oppsiden er som regel mer voldsomme enn seigpiningen på vei ned, ettersom alle skal dekke seg første timen…

Hvis dagens EU plan bidrar til å senke obligasjonsrentene i Spania og Italia, kan vi være i gang med et sommerrally, men IKKE gjør noe før disse rentene har kommet godt ned fordi det er der hovedproblemet ligger. Utvikler dette seg positivt, skal vi se på konkrete aksjer tidlig neste uke.

-/ HAR MAN AKSJER I REC eller vurderer å kjøpe, burde man lese hele denne artikkelen i Aftenposten. Den gjennomgår utfordringene og mulighetene, samt en gjennomgang av den siste emisjonen. Det første jeg reagerer på er når IR sier de “måtte” gjøre det på den måten, for ellers ville den være vanskelig å plassere, det er ikke bullish…

-/ DE SOM ENDA IKKE har kjøpt argumentene mine om at oljeprisen møter strukturelle problemer på grunn av mindre amerikansk import, og implikasjonene det har for tankshipping og oljeprisen på lang sikt, kan lese hva USA sin innenriksminister sier her… På kort til har importert olje falt fra 60% til 45% av totalforbruket til USA, selvfølgelig sammenfallende med en –30% korreksjon i oljeprisen.

-/ DET ER IKKE MENINGEN å sende dere inn i helgen med en deppresiv historie, men det som skisseres opp i denne oversikten er at det aldri i historien har vært behov for færre arbeidere for å generere rekordhøye nntekter. Vi ser en automatisering og digitalisering av arbeidsoppgaver som savner sidestykke. Dette er en utfordring vi kanskje ikke skjønner helt omfanget av. Instagram med 12 ansatte ble solgt for $1 mrd. Mens NYTIMES er verdsatt til 900 mill med 7270 ansatte. Man trenger ikke lenger å ansette mennesker for å skape verdier, mens jordens befolkning øker  drastisk..

Med det ønsker jeg alle en god helg, og hvis dere ønsker å følge andre innlegg jeg skriver kan dere “like” denne siden http://www.facebook.com/SkribentenRichardPaulsen Takk på forhånd.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer