Gå til hovedinnhold

Lanserer ny indeks for mellomstore selskaper

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Oslo Børs Mid Cap Index dekker et viktig segment og blir den første indeksen som inneholder både egenkapitalbevis og aksjer.

Indeksen for mellomstore selskaper, Oslo Børs Mid Cap Index (OSEMX), lanseres 1. juni 2015. Selskaper med en markedsverdi på mellom én og 15 milliarder kroner er kandidater for indeksen.

– Dette er et viktig segment på Oslo Børs, og markedet etterspør en slik indeks. For første gang inkluderer vi sparebankers egenkapitalbevis og aksjer i samme indeks. Egenkapitalbevis er populære verdipapirer hos mange investorer og fond, og vi ønsker å bidra til å øke synligheten til disse verdipapirene gjennom en ny indeks, sier børsdirektør Bente A. Landsnes.

Egner seg for fond
Indeksen skal være investerbar, noe som innebærer at aksjene og egenkapitalbevisene som inngår i indeksen skal være enkle å kjøpe og selge i markedet. Dette er avgjørende for verdipapirfond og andre som ønsker å bruke indeksen som referanseindeks.

Det er derfor et krav om at verdipapirene som inngår i indeksen skal være likvide aksjer som er blitt handlet minst ni av ti dager de siste seks måneder før utvalget i indeksen bestemmes.

God avkastning
De to siste årene har indeksen for mellomstore selskaper steget mer enn OBX-indeksen, som måler kursutviklingen til Børsens største selskaper. Det er kalkulerte kursdata tilbake til 3. juni 2013 for den nye indeksen, med startverdi satt til 100 ved åpning samme dato. I perioden 31. mai 2013 til 19. mai 2015 steg Oslo Børs Mid Cap Index med 31 prosent, mens OBX-indeksenløftet seg 29,7 prosent.

Historiske data har vist at store og mellomstore selskaper ikke alltid beveger seg i takt. De største og mest likvide aksjene får gjerne størst oppmerksomhet ved inngangen til en oppgangsperiode. Deretter får de mindre og mellomstore selskapene mer oppmerksomhet, og det har ofte vist seg at de får en sterkere kursoppgang.

Figurene under viser at de to siste årene har vært veldig gode for både store, mellomstore og små selskaper på Oslo Børs (OSEMX = Oslo Børs Mid Cap Index; OSESX = Oslo Børs Small Cap Index; OSEAX = Oslo Børs All-share Index)

77 selskaper i indeksen
I alt 77 selskaper inkluderes i indeksen fra 1. juni. Disse selskapene utgjør om lag 20 prosent av den totale markedsverdien av selskapene som er notert på Oslo Børs.

De seks egenkapitalbevisene i indeksen utgjør nær fem prosent av den totale markedsverdien til selskapene i indeksen, og bidrar til at finansielle tjenester er den nest største bransjen i indeksen, etter energi. SpareBank 1 SR-Bank og Entraer blant selskapene som veier tyngst i indeksen, sammen med sjømatselskapene SalMarog Lerøy.

Utvalget i indeksen vurderes hvert halvår med utgangspunkt i markedsverdien siste børsdag i april og oktober, og implementeres første handledag i juni og desember.

Markedsverdien i indeksen fordelt på sektorer:

Alle nyheter fra Oslo Børs

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer