Kl 14.38: Den nye “normalen”…

…er at alt er dårlig. Det har vært krise siden 2008, og selv under rebounden i 2009/10 var fortsatt sentimentet negativt og overskriftene skremmende. I 2012 har vi ikke gått en uke uten en eller annen stor hendelse som potensielt kunne sende oss utenfor stupet. Hos finansmedia har det gått sport i å skape tabloide overskrifter som spiller på frykt hos investorene. Allikevel er hovedindeksen på Oslo Børs flat for året. Den har vært opp i første kvartal, men ligger nå flat. Tatt argumentasjonen og intensiteten til alle som har vært konstant negative, synes jeg markedet holder seg svært godt. klikk videre. OPPDATERT kl 17.50.

Jeg leste en fin artikkel, som handler om at negativitet og “bearishness” den nye normalen. Er det noen som forresten har lest en bok eller artikkel som tar for seg hvorfor det verste er over og at vi er på vei inn i en ny bullfase? Det er tydelig at den vinkelen hverken selger aviser eller bøker, og således blir forbigått i stillhet.

Et godt eksempel på at ikke alt er beksvart, er obligasjonsmarkedet for selskaper som tjener penger. De utsteder obligasjoner nå med kupongrente under inflasjonen. Mc Donalds utstedte et 7 års obligasjonslån med 1.85% rente, og det er lavt med tanke på at inflasjonen er 2% og aksjen gir utbytte (dividendeyield) på 3.2% årlig. Å eie aksjen er selvfølgelig mer risikofyllt, men eier du obligasjonen har du et tak oppsiden. Du får kun 1.85% uansett hvor bra selskapet går, mens kjøper du aksjen og mottar utbytte har du en mulighet til å få ytterligere verdiøkning når/hvis aksjen stiger eller de tjener mer penger. Det sier noe om risikobildet når private aktører får låne penger på meget konkurransedyktige betingelser.

Når det er sagt er det ingen grunn til å kjøpe aksjer på Oslo Børs i det korte bilde ettersom oljeprisen er i fritt fall: Cruden noteres tilbake på fredagens laveste nivå, og oljeaksjene blir dratt med i dragsuget.

OPPDATERING kl 17.50: Apropos momentum og fart. Oljeserviceindeksen i statene (OSX) er ned -20% de siste 6 ukene, men halvparten (-10%) av det fallet har skjedd de tre siste handelsdagene. Klarere tegn på fornyet salgspress er det vanskelig å finne.

Den 8. Juni skrev jeg om Aasulv Tveitereid og hans syn på EMGS (kunne regne hjem 30 kr). Jeg synes selskapet er spennende, og spiser argumentene hans, men heldigvis tok jeg forbehold om oljeprisen som var i fritt fall. Jeg har senere lest intervju med han i avisen, der han sier at han kjøper aksjer og vil kjøpe mer hvis det faller videre. Han er flinkere enn de fleste med kalkulatoren, men han er like sårbar når det gjelder makrobevegelser i råvarer og skifte i tilbud/etterspørselskurven. Nå skal vi ikke ta medieopptredene hans som annet enn underholdning, men det spennende er at han har holdt seg unna sektoren sin i 4 år under relativt høye oljepriser og nå putter penger i markedet under den største skrellen i nevnte råvare på samme tidsperiode. Enten ser han noe vi andre ikke ser, eller så er han i ferd med å gå på en real smell.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer