Kl 15.41: Nå kommer initial claims.

Oppdatering kl 13.24: Jeg kan faktisk ikke huske sist et makrotall beveget markedet nevneverdig etter publisering, og det til tross for at det er variasjon i forhold til estimatene. Markedet er på vei opp, og da må det komme store skuffelser for at tilliten forsvinner. Faren med dagens initial claims, er at forventningene er høye etter gode non-farm payrolls. Dog ser jeg ingen nedside om tallene skulle bomme, folk må bare justere forventningene sine.

Formålet til finanstilsynet da de hevet kapitalkravene for norske banker, var at de skulle tjene opp kapital gjennom økte utlånsrenter. Peter Warren hadde en fin tweet i sted, på hvor stor denne rentespreaden er. DNB Boligkreditt utstedte et 5 årig obligasjonslån til “mid swap” + 0.5%. (mid swap er en måte å kalkulere et flytende lån på, basis NIBOR). Den har de tenkt til å låne ut igjen til boligkunder til 2.5% mer. Ergo tjener de 2% i rentespreaden, mellom innlån og utlån. Det er 100 millioner kroner på en 5 milliarder obligasjon.

Dette er bare spekulasjoner fra analytikere, men noen spår en kraftig korreksjon i jern malm prisen senere i år. Riktignok har vårt hjemlige jern malm spill (NAUR) andre problemer, men jeg tenker først og fremst på tørrbulkshipping. Skulle lavere etterspørsel i kina, føre til en kollaps i råvareprisen, betyr det at de har mindre behov for import. Er du interessert i temaet, bør du lese hele artikkelen.

Totalmarkedet er sterkt, og børsene i Europa stiger hardt. Tyskland er opp +1%. Høyere priser tvinger flere inn i markedet, det er en rar dynamikk, men det er slik det fungerer.

OPPDATERING kl 15.41: Initial claims kom inn lavere enn ventet, og var laveste notering på 12 måneder. Arbeidsmarkedet i USA foredrer seg jevnt, og det er ikke noe man skal stå i mot. I tillegg faller gjeldsgraden til husholdningen, og det er bull for videre vekst i boligmarkedet. Jeg har tidligere skrevet om Blackstone som kjøper boliger på spekk. Nå har de tatt økt kreditrammen for boligkjøp fra $600 mill til $2 milliarder.

Oljeprisen og aksjemarkedet skiller lag for første gang på fem år. Det som er irriterende med slike grafer er at man ikke vet om oljen skal opp, eller aksjeindeksen ned.

Innsidere som selger, blir ofte sett på som et tegn på at andre skal selge, men det viser seg at til tross for rekorder i innsidesalg, fortsetter markedet. Se på denne grafen, den illustrerer det veldig bra. Hemmeligheten er kanskje å kjøpe når innsiderne kjøper, men velger de å ta gevinst, kan det like gjerne være akkurat det de gjør – tar gevinst!

Nå ligger det gode nyheter i markedet i form av bedre enn ventet inital claims og Dow Jones indeksen har steget 9 dager på rad. Kanskje de tar en klassisk sell the news. Hvem vet, markedet er overkjøpt her. Vær forsiktig.

 

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer