Kl 14.36: Førerløse biler og sidelengs marked!

Oppdatering kl 12.55: Ny teknologi er alltid morsomt, og det diskuteres om den store IT revolusjonen vi har sett de siste 30 årene er like betydningsfull som for eksempel den industrielle revolusjonen for 200 år siden. Personlig mener jeg IT er større, fordi vi nå går fra fysiske til virtuelle liv. Med det mener jeg at de fleste nå faktisk jobber foran en PC, med oppgaver man tidligere måtte behandle på en fysisk måte. Produktiviteten har gått i taket, konkurransen hardere og behovet for arbeidskraft falt. Den annerkjente økonomen Paul Krugman, (ja, jeg vet han er kontroversiell) snakker om hva han tror vi står ovenfor i fremtiden; Førerløse biler. Hvis du rister på hodet nå, leser du for lite vitenskapsnettsteder eller følger med i utviklingen generellt. Google har utviklet og testet en førerløs bil, og er et av hovedsatsningene til selskapet. Tenk å mått slippe å forholde seg til trafikkbilde, risikere ulykker, ineffektive køer osv. For ikke å snakke om hvor lett det blir å komme seg hjem fra julebordet.

Aker Solutions får juling i dag, og vi skal ikke mange årene tilbake før dette var et problemselskap. Utfordringen til AKSO og lignende selskaper er at de selger svært komplekse løsninger, som nesten alltid sprekker på budsjett og tid. Det går ut over marginene, noe som også viste seg å være årsaken til dårligere bunnlinje i fjerde kvartal.

Norwegian overrasker faktisk kvartal for kvartal, og jeg husker ikke sist de skuffet. Det kalles momentum, og det er livsfarlig å stå foran det toget. De setter ny årsbeste i dag på 196 kroner.

Hva synes jeg er interessant i dag? Yara på lave 280. Der har aksjen snudd flere ganger.

Oppdatering kl 14.36: Hvis du lurer på hvorfor totalmarkedet har vært slapt denne uken, sammenlignet med de foregående, er det bare å se på fondstegnerne. Denne uken trakk de ut $3.6 milliarder, mens de kjøpte for $1.7 milliarder uken før. Dette er en stor driver for aksjemarkedet, fordi fond og institusjoner må kjøpe aksjer når du kjøper fondsandeler, hvordan ellers skal de kunne gi deg avkastning?

Henry Blodget har skrevet en grundig artikkel om Apple sine problemer med Iphone. Skjermen er faktisk for liten, og hvis en ny og større mobil er minimum 12 måneder unna, vil det gå ut over inntektene. Hvem kjøper en Iphone 5 med liten skjerm, når Samsung har vært gjennom to generasjoner med stor? Til våren kommer Galaxy 4 og der har Samsung bestillt 100 millioner telefoner i førsteomgang. Kostnadene til kunden er viktig i denne sammenhengen, og hovedpoenget er ikke at Samsung er billigere enn Apple, men at en smarttelefon med stor skjerm erstatter behovet for en tablet…

Jeg er glad for at jeg var tilbakeholden denne uken, og det har betalt seg ettersom indeksen er lavere ved ukeslutt enn start. La oss håper neste uke byr på en god inngangsdag og litt momentum på oppsiden.

Avslutter dagen med en kjent og kjær guttedrøm. For noen fantastiske bilder… (ingen nakenhet) God helg.

 

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer