Gå til hovedinnhold

IPS og pensjonssparing hos Nordnet

Den 1.november innføres ny IPS (individuell pensjonsspareavtale). Med den nye ordningen kan du spare opptil 40.000 kroner per år og motta skattefradrag. Pengene binder du til pensjonsalder. Både innskudd (fradrag) og uttak (beskattes) med skattesatsen for alminnelig inntekt (24 % for 2017 og 23 % for 2018).

For alle som sparer til pensjon, og som er villig til å binde pengene til pensjonsalder vil IPS være en meget fornuftig spareordning.

Alle som har spart i IPS ordningen som ble innført i 2008 kan teoretisk velge å spare videre i denne, men fortsatt underlagt de gamle skattereglene. I den gamle ordningen kunne du spare 15.000 kroner per år og motta skattefordel. Problemet med den gamle IPS’en er at du får fradrag lik skattesatsen på alminnelig inntekt (24 %), mens uttakene fra kontoen beskattes som pensjonsinntekt (kan bli over 40 %). Det er derfor vanskelig å se hvordan det skal lønne seg å fortsette å spare i den gamle ordningen. Asymmetri i skattesatser for innskudd og uttak er en ting, men beløpsgrensen på 40.000 gjelder også begge ordningene samlet.

Nordnet har derfor bestemt at vi stenger den gamle IPS ordningen for nye innskudd, og konverterer alle kontoer til pensjonskapitalbevis. Dette betyr at eksisterende IPS kunder ikke lengre kan sette inn penger til kontoen, og at den i løpet av kort tid vil konverteres til et pensjonskapitalbevis. I starten av 2018 kommer vi til å lansere den nye IPS ordningen, og vi anbefaler eksisterende IPS kunder å heller begynne å spare til pensjon i denne.

Flytt din IPS til Nordnet

Mange kunder vil selvfølgelig ønske å spare 40.000 kroner i år og dermed få skattefordelen for 2017. Det er fult forståelig. Det blir dessverre ikke mulig hos Nordnet før neste år. Ønsker du å utnytte skattefordelen for inneværende inntektsår må du starte IPS sparingen hos en annen leverandør.

Neste år når Nordnet lanserer den nye IPS-ordningen kan du selvfølgelig flytte den hjem igjen 😉 Det er fri flytterett for alle private pensjonspareprodukter, og vi hjelper deg gjerne med det praktiske rundt flyttingen når den tid kommer.

Ønsker du å få beskjed når Nordnet lanserer den nye IPS’en og høre mer om flytting til Nordnet kan du registrere din e-postadresse her så tar vi kontakt når det nye produktet er klart.

Flytt dine pensjonskapitalbevis til Nordnet

Ved å stenge den gamle IPS ordningen for innskudd og konvertere alle eksisterende kontoer til pensjonskapitalbevis så åpner Nordnet samtidig opp et nytt og spennende marked. Stort sett de fleste som jobber i privat næringsliv har en innskuddspensjon via jobben. Når du slutter i jobben, så slutter også arbeidsgiver å betale inn til din pensjon i innskuddspensjonsordningen, og kontoen konverteres til et pensjonskapitalbevis. Dette kan du snart flytte til Nordnet!

Nordmenn har over 1,2 millioner pensjonskapitalbevis. Sannsynligheten for at du har ett eller flere pensjonskapitalbevis er ganske stor. Ved å logge inn med Bank-ID på Norsk Pensjon kan du enkelt få oversikt over alle dine pensjonskapitalbevis. Ønsker du å få beskjed når du kan flytte dine pensjonskapitalbevis til Nordnet registrer deg her så tar vi kontakt så snart vi åpner opp for flytting.

Vi ønsker å tilby våre kunder et komplett tilbud av spare- og investeringsprodukter. Beklageligvis er vi ikke klare med den nye IPS ordningen til 1.november. Jeg håper du kan tilgi oss, og heller sette pris på at vi nå lanserer belåning på aksjesparekonto, ny Infront Webtrader, en konto hvor du kan samle pensjonskapitalbevis, og en helt ny webløsning og en ny mobil app fra nyåret. Vi lover å jobbe så hardt, og så raskt vi kan, for å få klar den nye IPS’en. Følg med på nordnetbloggen og nordnet.no i tiden som kommer for mer informasjon.

/Anders

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
10 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
10.11.2017 19:52

Synes dere og alle andre glemmer det som for meg fremstår som den store ulempen med IPS. Utbetalingene må gå til man er 80. Trenger man kommunale tjenester hjemme eller på sykehjem innen den tid må man først skatte av pengene, for deretter å betale opp mot 85% av nettoen til kommunen.

IPS blir for i værste fall, og det gjelder sikkert noen, en personlig lite lønnsom affære. Rett og slett sparing for å finansiere sykehjem…. Da mener jeg dere har andre mye bedre spareprodukter! 😀

Om jeg da ikke overså noe her… 🤔

Gjest
Gjest
06.11.2017 20:46

Hei Anders og Nordnet! Først må jeg få si at jeg er er veldig godt fornøyd med at arbeidet frem mot ny IPS har gitt resultater. Dette har jeg sett frem til lenge! Det skal jeg feire med et solid innskudd på nyåret. Jeg har i flere år spart i den “gamle” IPS-ordningen. Det som mange kanskje ikke er klar over, er at det ligger en åpning i både ny og gammel IPS for å starte utbetalinger dersom man er eller blir uføretrygdet. I den gamle ordningen var det slik at man kunne begynne uttak som løper over 10 år… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
10.11.2017 07:59

Hei. Godt spm! Det er heldigvis slik at det er like regler for IPS og PKB knyttet til utbetaling i tilfelle uføre.

Gjest
Gjest
01.11.2017 07:45

Linken til personkapitalbevis fungerer ikke

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
02.11.2017 10:16

Takk. Det er fikset.

Gjest
Gjest
31.10.2017 18:38

Hei, regner med alle som har skutt inn penger på “gamle IPS” i år får ta ut årets innskudd før nyttår?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
02.11.2017 10:18

Skattereglene for ny og gammel ordning er ulike, så det ser dessverre ikke ut som dette vil være mulig. Men vi sjekker opp litt nærmere.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
02.11.2017 13:38

Hei igjen, vet at andre tilbydere tilbyr dette. At skattereglene er ulike for ny og gammel IPS har ikke noe med dette å gjøre. Innskudd gjort i et kalenderår kan tas ut samme kalenderår. Dette er helt tilsvarende som på BSU. Det er OK at dere låser for innskudd 1. november, men dere må la kundene få ta ut de pengene som er skutt inn i gammel ordning i 2017.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
02.11.2017 17:38

Takk for svar. Signaler fra Skattedirektoratet bekrefter dessverre ikke ditt syn på saken (selv om jeg forstår argumentasjonen). De sier: “midler som er satt inn på gammel IPS-ordning i 2017 er også bundet selv om årets innskudd ikke inngår i skatterapportering før 31.12”. Sorry.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
02.11.2017 20:44

Sjekk seksjonen “Hva om jeg har IPS fra før?” på følgende side: https://www.nordea.no/privat/vare-produkter/pensjon/ips-individuell-pensjonssparing.html

Merkelig at forskjellige aktører tolker regelverket ulikt?