Invester i deg selv

Jeg får ofte spørsmålet «hvordan sparer du?». Men sjelden spørsmålet «hvorfor sparer du?». Det siste spørsmålet er enklere å svare på. Og er i tillegg der du bør starte, fordi hvorfor legger alltid premissene for hvordan.

Så her er mine grunner for hvorfor jeg sparer:

  1. Jeg sparer for å ha frihet, fleksibilitet og valgmuligheter. Jeg sparer for å ha trygghet, for å ha penger i tilfellet «the s*** hits the fan»
  2. Jeg sparer og investerer fordi jeg synes det moro, interessant og lærerikt.
  3. Jeg sparer til den den dagen jeg ikke vil jobbe lengre. Til min egen lønn i fremtiden. Helt enkelt til pensjon.

Mine grunner for å spare styrer også hvordan jeg sparer. Jeg tar medium til høy risiko i min sparing, og har et generelt langsiktig perspektiv, selv om jeg også liker å unytte muligheter som dukker opp på kort sikt. Det siste året har jeg for eksempel hatt en stor kontantandel på mine Investeringskontoer fordi jeg har trodd at markedet skal korrigere. (Det er lett å se på kursutviklingen i bakspeilet at det har vært feil, men det har vært riktig for meg og det synet jeg har hatt på risiko/muligheter i markedet.)

Jeg tror jeg har sagt det i #pengepodden tidligere. Det eneste kjipe med indeksfond er at det er så fordømt kjedelig. Jeg vet også at det er vanskelig å slå markedet, både med egen aksjeportefølje og ved valg av aktive fond. Jeg tror samtidig på meg selv, min kunnskap og mine egne valg. Jeg tror derfor grunnleggende på en miks av passive og gode aktive fond, og å krydre porteføljen med en dæsj enkeltaksjer og andre verdipapirer. Jeg gjør dette for fordi jeg ønsker å slå markedet, men også fordi jeg synes sparing og investering er moro, interessant og lærerikt. Og jeg vil lære mer.

Når det kommer til den siste grunnen, nemlig sparing til pensjon (IPS og PKB), så sparer jeg 100 prosent i aksjefond. Både aktive og passive fond.

Nøkkelen er komme i gang med sparing

Å komme i gang med sparing er ofte det vanskelige. Å spare 50 000 kroner kan være vanskelig, og en avkastning på sterke 10 prosent gir «bare» 5 000 kroner per år. Men er du tålmodig, vil du snart se at 50 000 kroner plutselig har blitt 200 000 kroner og at 10 prosent avkastning innebærer 20 000 kroner ekstra på ett år. Man kan ha mye gøy med 20 000 kroner.

Og det er det det handler om. Å fortsette å spare vil alltid lønne seg. Jeg har spart meg selv igjennom dot.com-smellen og finanskrisen. Jeg har ved kjøp av bil og bolig tæret på sparegrisen min, men jeg har hele tiden fortsatt å spare og investere. Og det har lønnet seg.

Vi er nå ute med et nytt kommunikasjonskonsept som sier «Invester i deg selv». For min egen del handler det å investere i seg selv, om å få sine egne penger til å vokse. Det handler om at jeg og mine penger skal vokse, ikke bonusen til en rådgiver eller overskuddet til banken. Det handler om å lære og om egen utvikling som sparer og investor. En form for avkastning som jeg ikke ser hver eneste dag i porteføljen min på nordnet.no. Det handler om meg og mine mål og mine grunner for at jeg sparer. Alle får selvfølgelig ha sin egen mening, og det finnes tusenvis av grunner for å spare, ingen bedre enn den andre. Så uansett om du drømmer om å bli økonomisk uavhengig, kjøpe drømmeboligen, vil ha en buffer, sparer til en pensjon, eller bare synes det er morsomt og interessant å investere i aksjer og fond, så ønsker vi i Nordnet å hjelpe deg å nå dine mål.

Vårt mål er enkelt: Som kunde skal du ha best mulig forutsetninger for å bli den beste investoren du kan bli. Vi ønsker å dele kunnskap og inspirere gjennom for eksempel Nordnetbloggen og #pengepodden, og vi ønsker at vi og våre kunder skal bli smartere sammen via for eksempel Shareville. Vi ønsker å tilby brukervennlige verktøy, produkter og tjenester for at du skal kunne ta gode investeringsbeslutninger, som passer deg og dine mål. Og det kommer vi å fortsette å jobbe imot. For til syvende og sist så vokser vi sammen, og når du når dine mål, så når vi også våre.

Hvorfor sparer du og hvordan investerer du i deg selv? Kommenter gjerne under, eller ta kontakt med meg på Twitter (@AndersNordnet) eller på Shareville (AndersNordnet).

Mvh // Anders

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
3 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
03.10.2018 09:18

Jeg sparer for å oppnå frihet for frihetens egen skyld. Altså, økonomisk uavhengighet. Skulle noen være interresert i min halvfilosofiske tilnærming til sparing og selvutvikling kan følgende tekst gjerne leses.
https://www.frihetsfondet.com/og-poenget-med-det-hele-er-22/

Gjest
Gjest
20.10.2018 02:07

«For til syvende og sist så vokser vi sammen, og når du når dine mål, så når vi også våre.»
Vokse sammen?
Med investeringsøkonomer/rådgivere som Mads J. i stallen som uttaler seg i media om børsnoterte selskaper han ikke har det sneveste begrep om foretrekker jeg å vokse alene.
Ref. Hegnar.no/Photocure

Gjest
Gjest
21.10.2018 00:19

Ble anbefalt å spare i Nordnet Superfond Norge, Danmark, og Sverige. Ikke mye smart nei.