IDEX – Dancing Queen 2014

Vi hadde i går besøk av IDEX som holdt presentasjon for en fullsatt sal av Nordnet-kunder og inviterte aksjonærer. Sjefen Hemant Mardia og VP Strategy Kristian Wiermyhr holdt en meget profesjonell og overbevisende gjennomgang av selskapets situasjon. De virker å ha god kontroll både operasjonelt, finansielt og kommersielt. Investorene som var til stede under presentasjonen kan vel best beskrives med ordet “entusiastiske”. Mange av de hadde mye aksjer, og stemningen var god.

IDEX har eksistert siden 1996, har vært handlet i unotert-markedet siden 1999 og ble børsnotert i 2010. Aksjen er en av Oslo Børs store vinnere i år med en oppgang på nesten 440%, etter å ha levd en mer anonym tilværelse på børsen tidligere. Hvorfor?

IDEX 2013. Hver stolpe viser en ukes kursutvikling. Kilde Infront.

Rett produkt, rett tid, rett sted

IDEX produserer identifiserings-løsninger med fokus på fingeravtrykk. Dette er teknologi som nå er på full fart inn i dagens teknologiske hverdag. IDEX sin “SmartFinger” løsning er laget for å kunne innebygges og tilby tilnærmet 100% sikker identifisering i mobiltelefoner, smartkort, betalingskort, ID-kort, betalingsterminaler, nettbrett, PC’er og andre elektroniske produkter der det er ønskelig med sikker identifisering.

Dette er produkter som har nådd kommersialiseringsfasen og nå er klar for massemarkedet. Som vanlig er Apple blant de som er først ute og den nye iPhone 5s har fingeravtrykk-sensor innebygget i hovedknappen. Sensoren for dette er levert av AuthenTec som ble kjøpt av Apple for et år siden. AuthenTec har flere parallelle patenter med IDEX etter at de tidligere kjøpte selskapet UPEK som IDEX har vært partner med. Tidligere i år ble også konkurrenten Validity kjøpt av den store IT-aktøren Synaptics, og med dette er det bare to aktører som fortsatt er frittstående innenfor dette segmentet: norske IDEX og svenske Fingerprint Cards AB.

I likhet med hva jeg for et par uker siden skrev om Thin Film Electronics er det liten usikkerhet knyttet til om teknologien de representerer kommer til å komme i utstrakt bruk. Det er helt sikkert, og vi ser det allerede i eksempelvis iPhone 5s. Vi kan altså si at selskapet opererer i et potensielt meget stort marked, og med en teknologi der tidspunktet for kommersialisering er NÅ. Om IDEX kommer til å få den suksess de ønsker er selvsagt ikke sikkert, men de virker unektelig veldig godt posisjonert. Det er langt færre konkurrenter enn for Thin Film, produktene er mer entydige, og er nærmere kommersialisering. Selskapet kommer heller ikke til å produsere noe av dette selv, alt vil bli produsert av partnere som allerede er de største underleverandørene til bl.a. telecom-industrien. THIN viste oss bilder av prototyper. IDEX viste oss ferske fabrikkprøver at ferdige produkter (sensorer m/chips) som forventes å komme inn i telefoner i 2014… og dette er bare ett av flere produkter fra selskapet. Dette var spennende teknologi, og selskapet virker å ha en meget god posisjon.

Finansielt er dette ikke et selskap som tjener penger ennå. Så og si alle inntekter er hittil tilskudd relatert til forskning og utvikling. Selskapet er dog godt finansiert med bare egenkapital, og virket lite interessert i noen utvannende emisjoner. Dette er en god holdning.

Selskapet er lite, aksjen har gått mye i år. Aksjekurser svinger, IT-selskaper svinger ofte mer enn gjennomsnittet og små IT-selskaper svinger mest. Jeg vil si helt tydelig at det er viktig å forstå og akseptere denne risikoen om man vil investere i selskaper som dette. I en konservativt forvaltet bred portefølje kan selskaper som IDEX tjene som “krydder” i porteføljen. Det var i alle fall ikke tvil blant tilhørerne på presentasjonen i går om at tiden var inne for ganske kraftig krydrede porteføljer.

Jeg hadde lave forventninger men var nysgjerrig før presentasjonen i går. Selskapet er jo opp over 400% i år, har ingen inntekter av betydning, og utvikler løsninger som enn så lenge ikke fins i ferdige produkter i markedet. Men presentasjonen var sterk. De har en bred patentportefølje som nå blir kommersialisert i produkter som industrien helt klart etterspør. De store aktørene i industrien spiller opp til dans i 2014. Mange vil danse med IDEX.

 

_________________________________

Spørsmål eller kommentarer mottas med takk. Kommenter gjerne under artikkelen, eller send meg melding på Twitter.

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd.

For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter: @KarlNordnet

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
5 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
12.12.2013 12:07

Hva med den såkalte koffert avtalen og kina avtalen som var forventet i år? Eller snakkert de kun om mobilmarkedet?
Takk for en god oppsummert blogg for oss som ikke kunne være der.

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
12.12.2013 13:18

De snakket mest om mobilmarkedet, for det er der det er mest oppmerksomhet akkurat nå. Det ble dog vist eksempler på flere andre relevante anvendelser. Jeg kjenner lite til detaljene i historikken til IDEX, eller til noen koffertavtale.

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
23.05.2014 17:59

RebeccaThank you, thank you!We have been analyzing the Case Shiller data for years and as you have inecaitdd very concisely, the index does have a potential for bias.Your direct comment about Phoenix and Arizona hits the mark. Case Shiller refers to the overall sales price and does not consider the fundamentals of the sale price such as square footage, age of home and land area. Nor, in our opinion does it recognize the weight of the general population size to sales activity size.Our analysis indicates that the price decline, if developed on a sales price per square foot basis, is… Les mer »

Gjest
Gjest
18.12.2013 11:06

Men er de ikke i konflikt med Narvik-firmaet som oppfant teknologien, er det løst?

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
18.12.2013 12:28

Kjenner ikke til den problemstillingen. Det vil alltid være en del “issues” med små selskaper. Med større er det ofte fler, men de har større ressurser til å takle det.