Gå til hovedinnhold

Handel med valuta på Nordnet Markets

Mange tror at verdens største kapitalmarked er aksjemarkedet. Sannheten er at aksjemarkedet er tredje størst. Handel i statsobligasjoner er en god nummer to, mens valutamarkedet er verdens desidert største marked. Dette vil du som kunde i Nordnet nå kunne ta del i.

Det er mange fordeler, men også fallgruver i valutamarkedet. Høy likviditet, 24 timers handel og lave utgifter er fordelene man kan trekke frem. Der man imidlertid skal være forsiktig er at valutamarkedet også tillater høyere gearing og mindre krav til sikkerhet hos aktørene. Dette må brukes med omhu og man må som alltid være på den sikre siden som investor, da valutamarkedet i mye større grad en aksjemarkedet kan snu i gal retning.

Hva som påvirker de ulike valutakursene er summen av makrohendelser i verden kombinert med menneskelig psykologi. Renter, sentralbanker, politikk, eksport/import og lokale faktorer er derimot de mest fremtredende. Dette er noe man må følge nøye med på om man skal være aktiv i valutamarkedet.

Fakta om valutamarkedet

Valutamarkedet er det største finansielle markedet i verden med omsetning på over 5 trillioner USD per dag. Til forskjell fra aksjemarkedet, kan man i valutamarkedet handle døgnet rundt 365-dager i året. De største markedene for valutahandel er London, New York og Tokyo. Dette, i kombinasjon med høy likviditet er mye av grunnen til at markedet er så mye større enn aksjemarkedet.

Funksjonen til et valutamarked

Selve grunnlaget til en globalisert verden er handel mellom land. Her har valutamarkedet en essensiell oppgave. Valutamarkedet sørger for at land, institusjoner og investorer får betalt og vekslet til sin foretrukne valuta gjennom handel i et regulert marked.

For å gjøre det enklest mulig, kan vi dele inn valutamarkedet i to deler: den første er interbank-markedet som er handel mellom valutabanker. Her deltar lands sentralbanker og andre valutabanker både for å stabilisere sin egen valuta, men også for å veksle inn valuta fra handel med andre land. Den andre delen er kunde handel dette er handel mellom en valutabank og kunder, typisk bedrifter, store investorer og husholdninger.

Hvorfor er valutahandel et godt supplement for deg som investor

Handel i valuta er en ypperlig måte å diversifisere din portefølje av verdipapirer. Valutamarkedet er u-korrelert med aksjemarkedet, selv om mye av de makroøkonomiske driverne er de samme som i aksjemarkedet.

Ved å handle i valuta vil du få tilgang til et ekstremt stort og likvid marked som du kan bruke til din fordel, enten du har tro på en spesifikk valuta mot en annen, handler i utenlandske aksjer og vil ha en fordelaktig veksling mot din respektive valuta.

Så, hvordan går du frem i et nytt og ukjent marked?

På Nordnet markets er det flere måter å eksponere seg mot valutamarkedet, under følger en liste på de produktene vi tilbyr:

Bull og Bear

Dette er en fellesbetegnelse for børshandlede produkter som ETF (Exchange Traded Funds) og ETN (Exchanfe Traded Notes) med innebygget gearing. Dette innebærer at du får en høyere eksponering mot den underliggende valutaen enn kapitalen du faktisk bruker på kjøpet.

Bull er produktet for deg som tror at den underliggende valutaen skal stige i verdi, mens Bear er for deg som tror at den skal synke.

Mini Futures

Med en Mini Future kan du med et mindre beløp oppnå samme eksponering som om du hadde kjøpt en valuta eller en annet underliggende direkte. For at du selv skal kunne velge hvilken risiko du vil ha på plasseringen, tilbyr vi flere forskjellige Mini Futures på samme underliggende valuta eller annet verdipapir, men med ulik gearing-effekt (ulik lånegrad). Høy gearing medfører høy risiko, mens en Mini Future med lav gearing medfører lavere risiko.

Det finnes to typer Mini Futures:” Mini Long” som gir avkastning i et stigende marked. ”Mini Short” som gir avkastning i et fallende marked.

De to typene Mini Futures gjør så du kan tjene penger uansett om valutaen stiger eller faller i verdi. Mini Futures er en såkalt gearet investering. Gearing-effekten i en Mini Fututre gjør at du kan med et mindre beløp få samme eksponering som om du hadde kjøpt valutaen direkte. For at du selv skal kunne velge risikoen du vil ha i en plassering, tilbyr vi flere forskjellige Mini Futures på samme underliggende valuta, men med ulik gearing-effekt (ulik belåningsgrad).

1-1 handel

Du kan selvfølgelig også eksponere deg mot ulike valutaer uten gearing effekten, da kjøper du bare det spesifikke valuta-krysset du ønsker å gjøre en handel i.

Her kan du se hvilke valutapar og produkter vi tilbyr på Nordnet Markets

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Eirik
Eirik
27.05.2021 10:05

Endelig. Uten tidligere mulighet for å hedge har jeg tap på flere poster som har steget mer enn 20%. Finner dog ikke 1-1 handel i oversikten. Kun mini L/S. Kan du fortelle hvor man finner 1-1 USD/NOK f.eks?

Jess
Jess
Svar på  Eirik
28.05.2021 10:37

1-1 handel gjør du ved ganske enkelt å veksle pengene dine til den valuta du ønsker å eksponere deg mot.