Gå til hovedinnhold

Gull er slettes ikke bare tull!

Gull er slettes ikke tull!

Det har gått vinter og vår siden sist edle metaller som gull og sølv var et ettertraktet investeringsobjekt.

Ut fra oppgangen i krypto valuta kunne man kanskje tro at Bitcoins etc er det nye gullet, men etter tusenvis av år har gull et udiskutabelt fortrinn som lagringsmedium. Om enn litt tungvint som byttemedium i Norge der det er moms på barrer, men ikke mynter (om jeg husker rett).

I skrivende stund er futuresprisen for gull rundt $1355 for levering tidlig 2018. Newmont Mining, som en av verdens største gullgruve selskaper har «all inn sustaining costs» (AISC) tilsvarende $909 ved utgangen av september 2017 mot $750 hos Barrick Gold. AISC er ikke nødvendigvis standardisert da selskapene velger selv hvordan de følger de anbefalte retningslinjene til World Gold Council. Den erfarne gulleksperten Jim Sinclair antyder at gull bør prises rundt $5000 for å forsvare fremtidige utvinningskostnader i takt med økende skatter og krav rundt utvinningen. London noterte Acacia Mining er et godt eksempel på konsekvensen av økte krav fra myndighetene der selskapet opererer, for øvrig er Acacia et datterselskap av Barrick. Alt dette er uansett lite betydingsfult i det korte bildet, i det veldig lange bildet kan det være interessant.

Ønsker man eksponering mot gull kan det oppnås gjennom US noterte ETF: GLD eller PHYS og for sølv gjelder følgende ETF: SLV eller PSLV. Motparts risikoen kan fremstå som tryggere i Sprott ETF’ene, det gjelder å lese seg opp! Husk å sikre valutaeksponering da USD tenderer til å falle når gull og sølv stiger, et innlegg om nettopp dette er publisert tidligere.

Tidligere har jeg omtalt råvarer som relativt rimelige sammenlignet med aksjer og også justert for CPI uten at det betyr noe som helst i det korte og mellomlangsiktige bildet. Siste tidens oppgang i gull gjør at metallet tangerer tidligere topper fra siste fem år, det er jo interessant og kan tolkes som et tegn på at en langsiktig sidelengs trend er i ferd med å ta slutt. Forutsetningen må være et løft over 1400 før man kan si med viss sikkerhet at det er tilfellet. Nedenfor er også et chart av forholdet mellom SLV og GLD, altså når sølv stiger raskere enn gull er det et positivt tegn for den underliggende trenden i edle metaller, som vi ser har det vært begredelige greier frem til nå og dermed et tegn på lite interesse. Imidlertid tangerer forholdet mellom sølv / SLV og gull ( GLD ) tidligere bunner, kan det være et tegn på et gulv?

Under er et chart av GLD, CPI justerte gullpriser og SLV:GLD.

Kilder:

http://www.macrotrends.net/1333/historical-gold-prices-100-year-chart

Har du sett mine andre innlegg siste tiden?

En oversikt finner du her

Lykke til med markedet!

Hilsen

Alex

Til sist en «disclaimer»: Ingen av mine innlegg må tolkes som en anbefaling for å verken kjøpe eller selge noe i finansmarkedet. Du som leser anbefales fullt og helt å eie beslutningsprosessen ved å komme til egne beslutninger og må ta ansvar for egne investeringer. Således bør heller ikke noen av mine innlegg betraktes som noe annet enn nettopp ytringer, ikke anbefalinger verken indirekte eller direkte. Håper det var til hjelp, det er mange momenter å avdekke innen trading.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer