Gå til hovedinnhold

Gevinstsikring i Asia; Biden-Xi-møtet i fokus

De amerikanske investorene bidro til en oppgang i børsindeksene på onsdag. Dow Jones-indeksen ledet an med en økning på 0,5 prosent, etterfulgt av S&P 500 som gikk opp med 0,2 %.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – torsdag 16. november

  • Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,4%, eller innenfor intervallet [-0,8, 0]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 06:34 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er ned 0,3 % siden Oslo Børs stengte onsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 0,3 prosent i snitt i går.
  • Target Corp (17,8%), VF Corp (14,1%), Catalent Inc (11,3%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Vertex Pharmaceuticals Inc (-5,6%), Eli Lilly and Co (-3,6%), Constellation Energy Corp (-3,6%), endte på bunn.

De amerikanske investorene bidro til en oppgang i børsindeksene på onsdag. Dow Jones-indeksen ledet an med en økning på 0,5 prosent, etterfulgt av S&P 500 som gikk opp med 0,2 prosent. Spesielt bemerkelsesverdig var Russell 2000, som etter en imponerende vekst på over 5 prosent på tirsdag på grunn av svakere amerikanske inflasjonstall enn forventet, fortsatte å stige med ytterligere 0,2 prosent i går.

Denne betydelige økningen i Russell 2000 reiser spørsmål om det kan være begynnelsen på en bredere oppgang i børsene. Historisk har indeksen hatt lignende markante stigninger to ganger før – i 1987 og 2011. Begge gangene markerte disse økningene et solid vendepunkt for verdens børser.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,4 prosent i snitt torsdag morgen.

I natt var det tegn til gevinstsikring i Asia etter solid oppgang de siste dagene. Møtet mellom Biden og Xi er nå avsluttet, noe som potensielt kunne ha skapt store overskrifter, men det skjedde ikke. Landene ble for øvrig enige om å gjenopprette direkte militære kommunikasjonslinjer for å unngå unødvendige misforståelser i fremtiden.

Gjenopprettelsen av direkte militære kommunikasjonslinjer mellom USA og Kina, etter møtet mellom president Biden og president Xi, kan tolkes som et positivt steg mot en mer stabil og forutsigbar relasjon mellom de to nasjonene. I en tid der geopolitiske spenninger ofte reflekteres i markedenes volatilitet, kan enhver bevegelse mot forsoning og samarbeid potensielt dempe investorers bekymringer og lede til et mer gunstig investeringsklima.

Det er imidlertid viktig å merke seg at gjenopprettelsen av kommunikasjonslinjer i seg selv ikke løser de underliggende strukturelle konfliktene mellom USA og Kina, som handelsubalanser, teknologioverføring, menneskerettighetsproblemer, og innflytelse i Stillehavsregionen. Markedene kan reagere positivt på kortsiktig klarhet og reduksjon i umiddelbar spenning, men langsiktige investorer vil sannsynligvis se etter mer substansielle forhandlinger og avtaler som adresserer disse dypere problemene.

Til slutt kan det faktum at møtet ikke skapte de store overskriftene det kunne ha gjort, tyde på at begge parter er interessert i å unngå å eskalere spenninger og i stedet arbeide mot en form for stabil sameksistens, noe som er et positivt tegn for global økonomisk stabilitet og dermed også for aksjemarkedene.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 80,41 dollar per fat, ned -1,6 prosent fra onsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -0,9 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund; 10,84 NOK, 10,57 SEK, 6,89 DKK og 0,92 EUR, mens 1 EUR koster; 11,8 NOK, 11,46 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,9 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,51).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,31 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

De amerikanske oljelagertallene, som har stor innvirkning på oljeprisen, kom inn langt over forventningene sist uke. I tillegg svekket detaljhandelen seg i USA i oktober. Alt i alt var dette nok til å senke oljeprisen på onsdag.

Et overskudd på olje kan tyde på at produksjonen har vært høyere enn etterspørselen. Dette kan i sin tur være et tegn på at den økonomiske aktiviteten, inkludert produksjon og transport, ikke absorberer oljereservene så raskt som forventet, noe som kan tyde på en nedgang i økonomisk vekst.

Det er viktig å merke seg at oljelagertallene er bare en indikator, og det er mange faktorer som spiller inn i økonomiens helsetilstand. Ytterligere analyser og data er nødvendig for å trekke mer omfattende konklusjoner om retningen til den amerikanske økonomien.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer