Gå til hovedinnhold

Går dette markedet helt fra vettet?

Månedens multi-asset diagram fra Schroders: Hvordan det amerikanske aksjemarkedets korrelasjon med PMI har brutt sammen.

Joseph Greif – Fondsforvalter, Multi-asset, Schroders

Diagrammet som Schroders Multi-Asset-investeringsteam kom over denne måneden, viser at forholdet mellom ISM Manufacturing Purchasing Managers’ Index (PMI) og S&P 500-indeksen har brutt sammen.

PMI er basert på en undersøkelse av innkjøpssjefer fra mer enn 300 selskaper innenfor produksjonssektoren. Det er en mye brukt og innflytelsesrik måling av forventninger til aktivitet i økonomien, da den inkluderer nye ordrer, produksjon, sysselsetting, leveranser og varebeholdninger.

Når indeksen stiger med forbedret tillit, stiger gjerne aksjene. Når den faller, følger aksjemarkedet som regel etter.

Som vist i tabellen nedenfor, har PMI falt de siste kvartalene. Samtidig har det amerikanske aksjemarkedet nådd tilbake til nær rekordnivåer.

Månedens multi-asset diagram

Dessuten: selv om aksjene har steget, så har også obligasjonsprisene det. Dette skjer mens investorene forventer at amerikanske Federal Reserve vil reversere sin innstramming og begynne å kutte renten.

Et miljø preget av styrke i aksje- og obligasjonsmarkeder samtidig er ikke bærekraftig. Men når denne lange økonomiske syklusen trekker ut, kan da tillit og økonomisk vekst komme tilbake for å understøtte aksjer? Eller har risikomarkedene gått helt fra vettet?

Vi på Schroders Multi-Asset Investment-team har en nøytral holdning til aksjer mens vi venter på større klarhet om hvordan dette makroøkonomiske bildet utarter seg.

Vi har for øyeblikket et positivt syn på obligasjonsmarkedet, med tanke på ny sentralbankstøtte, svakere økonomiske indikatorer og vedvarende politiske risikoer i ulike regioner, som alle støtter disse defensive aktivaene.

Det er viktig å merke seg at Schroders ikke gir råd, og dette bør ikke oppfattes som en anbefaling om å kjøpe eller selge en bestemt aksje- eller aktivaklasse.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer