Frykten styrer markedet og Oslo Børs videre ned

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Mens flere fundamentale analytikere prøver å forklare hvorfor børsene faller, ser vi at usikkerheten og frykten styrer markedet. Optimismen fra den positive trenden som startet i 2011, er brutt, og det er gitt salgssignal fra en hode-og-skuldre-formasjon og en rektangelformasjon. Dette er en indikasjon på at trenden har snudd og at frykten har økt. Investoratferden indikerer med dette at børsen kan falle til 456 eller lavere. Samtidig ser vi at det er god historisk støtte rund 456 (et område der børsen har snudd tidligere), som understøtter målkursen fra formasjonen. Hovedindeksen på Oslo Børs møter motstand rundt 535. Dette har vært et nivå der flere investorer har ment at børsen var billig og har kjøpt. Disse investorene sitter nå med tap, og venter på å komme seg ut “break even”. Det gjør at vi får et salgspress rundt 535 dersom børsen stiger igjen. Det er menneskets vanskeligheter med rasjonelle beslutninger, som å selge med tap, som forsterker disse støtte- og motstandsområdene. Selv om volumbalansen er positiv og vi er inne i en statistisk god periode basert på årstidsvariasjoner, veier ikke dette opp for det teknisk svake bildet. Innsiderne i de børsnoterte selskapene er også positive, men de kan ofte ikke handle i perioder, og bygger sine beslutninger på langsiktige fundamentale vurderinger og ikke på kortsiktig timing. Dette gir styrke ift. den tekniske støtten ved 456, om vi ikke ser vesentlige endringer i atferden til innsiderne i ukene som kommer. Mye taler derfor for at vi kan se børsen videre ned. Med de store daglige svingningene vi har sett den seneste tiden, må vi likevel forvente at børsen fremover også kommer til å svinge mye fra dag til dag.

Økt risiko og frykten som gjenspeiles i den tekniske analysen, indikerer at investorer bør være forsiktige fremover og vekte ned risikoen i porteføljen. Vi må forvente at børsen kommer til å svinge mye fremover, og at Oslo Børs kan falle ned mot 456 poeng.

Lær mer: Eksklusivt fordypningskurs i teknisk og kvantitativ analyse med analysesjef Geir Linløkken

IMAGE2

S&P 500 viser et turbulent bilde på mellomlang tidshorisont. Det er gitt salgssignal fra dobbel-topp-formasjon og en rektangelformasjon, samt indeksen har nå også brutt ned fra en tilnærmet horisontal trend.

SP500feb

London – FTSE har brutt den stigende trenden og kursen har falt kraftig etter salgssignal fra en hode-og-skuldre-formasjon ved bruddet ned gjennom støtten ved 6325 poeng.

ftse

NASDAQ har brutt den stigende trenden og indeksen ga salgssignal fra en dobbel-topp-formasjon ved bruddet ned gjennom støtten ved 4506 poeng. Videre nedgang til 3881 poeng eller lavere er signalisert.

nasdaq

København OMX C20 CAP har brutt ned gjennom gulvet i en stigende trendkanal og ga salgssignal fra en dobbel-topp-formasjon ved bruddet ned gjennom støtten ved 919 poeng.

OMXC20

Hva er…

Hode-og-skuldre-formasjon

Salgssignal fra en hode-og-skuldre-formasjon signaliserer at pessimismen hos investorene er økende og at aksjen/indeksen innleder en fallende trend. Mange regner slike formasjoner som noen av de mest pålitelige signalene innen teknisk analyse. En hode-og-skuldre-formasjon er en toppformasjon som markerer slutten på en oppgangsperiode. Formasjonen består av en venstre skulder, et hode og en høyre skulder, forbundet med en halslinje. Salgssignalet gis når kursen bryter halslinjen på vei ned fra høyre skulder.  LES MER>>

 

Salgssignal fra dobbel-topp-formasjon

Salgssignal fra en dobbel-topp-formasjon signaliserer at pessimismen hos investorene er økende og at aksjen innleder en fallende trend.
En dobbel-topp-formasjon er en toppformasjon som markerer slutten på en oppgangsperiode. Formasjonen består av to topper som er omtrent like høye. Salgssignalet gis når kursen bryter ned under toppene. LES MER>>

 

Hvordan identifiserer Investtech en trend?

Investtechs datasystemer identifiserer én trend per graf. Dette er den kvalitetsmessig ’beste’ trenden i chartet. En god stigende trend oppfyller flere av følgende kriterier…. LES MER>>

Teknologien bak Investtechs grafanalyser

Grafanalysene identifiserer viktige mønstre i kursgraf og volum som kan beskrive de psykologiske svingningene investorene har vært gjennom. Dette kan si noe om hva investorene vil gjøre framover, og aksjen gis en teknisk vurdering. Analysene er helautomatiske og oppdateres hver dag av Investtechs datamaskiner.  LES MER>>

Eksklusivt fordypningskurs

Vi har gleden av å invitere til eksklusivt kurs med forskningssjef Geir Linløkken på Hotel Bristol i Oslo. Forskningssjefen vil dele sine erfaringer fra Investtechs analyser og suksessen bak Investtech invest. Kurset vil ha begrensede plasser for å sikre en best mulig dialog mellom kursdeltagere og foredragsholder. Kurset er lørdag 5. mars og begynner kl 10.00 og varer til kl 15.30. Det vil bli servering av lunsj under kurset.  Les mer>>

 

God helg!

Espen Grønstad

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer