Gå til hovedinnhold

Fondskundene kjøper kombinasjonsfond og eiendomsfond

Våre fondskunder virker usikre på børsutviklingen fremover. I september nettosolgte de både aksjefond og rentefond, og økte investeringene i kombinasjonsfond og defensive aksjefond, som eiendomsfond og lavbetafond.

September ble nok en sterk børsmåned, tross droneangrepet på verdens største oljeanlegg i Saudi Arabia. Oslo Børs steg om lag tre prosent i september, mens USA-børsene var opp ca to prosent.

Nordnets privatkunder nettosolgte fond for 19 millioner kroner i september. Aksjefond ble solgt for 21 millioner, mens rentefond ble solgt for 27 millioner. Kombinasjonsfond ble kjøpt for 29 millioner.

Defensive aksjefond på ti-på-topp

På ti på topp-listen over de mest kjøpte fondene i september finner vi som vanlig DNB Teknologi, som har gitt over 20 prosent årlig avkastning de ti siste årene. Litt lenger ned på topp-listen finner vi tre defensive aksjefond: KLP Aksjeglobal Flerfaktor, Odin Eiendom og Swedbank Robur Fastighet.

KLP Aksjeglobal Flerfaktor er et lavbetafond, som skal svinge mindre enn et gjennomsnittlig globalfond. Eiendomsfond blir normalt også sett på som defensive aksjefond, som vil klare seg bra i rufsete markeder. Slike defensive aksjefondskjøp kan være fornuftig i turbulente tider som nå. Kundene vil ha oppsiden i aksjemarkedet, men vil helst ikke være med hele veien ned.

På topp-ti listen er også Nordnet Smart 15, som er et kombinasjonsfond med ekstra god risikospredning. Fondet, som snart har vært i drift i ett år, er nr 1 av 28 fond målt etter avkastning hittil i år i Morningstars kategori «Kombinasjonsfond NOK Aggressiv».

Også dette fondet mener jeg kan sees på som et defensivt kjøp for kunder som vil være eksponert mot aksjemarkedet.

Nær all-time high

Mange aksjeeksperter har understreket paradokset ved at børsene er nær all time high, mens nyhetsbildet preges av negative hendelser om handelskrig, Brexit og lavere økonomisk vekst. Rentene er rekordlave, noe som tyder på lavere vekstforventninger.

Foreløpig har aksjeoptimistene hatt mest rett. Fallende renter gir lavere finansieringskostnader for næringslivet, samt gjør renteplasseringer mindre attraktivt i forhold til aksjer.

MEST KJØPTEMEST SOLGTE
DNB TEKNOLOGINORDNET SUPERFONDET NORGE
DNB GLOBAL INDEKSKLP AKSJEGLOBAL INDEKS II
FONDSFINANS KREDITTHANDELSBANKEN HØYRENTE
DNB AKTIV RENTEKLP KREDITTOBLIGASJON
KLP AKSJEGLOBAL LAV BETA IDNB HIGH YIELD
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS VKLP OBLIGASJON 3 ÅR
ODIN EIENDOMFONDSFINANS HIGH YIELD
NORDNET SMART 15FORTE TRØNDER
ROBUR FASTIGHETJPMORGAN US TECHNOLOGY
KLP NÅTIDKLP STATSOBLIGASJON

Les også: Solfeber blant våre kunder

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
08.10.2019 13:38

Nordea har nå aksjehandel fra 1 kr. Vil dere bli konkurransedyktige?
Skandiabanken slår dere jo også på fond.