Brexit – hva vil falle mest på Oslo Børs hvis England velger EU-exit?

Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

På fredag får vi svaret alle venter på. Skal England velge den usikre nye veien ut av EU, eller ikke? De har samarbeidet siden 1973 og England har nytt godt av EU-samarbeidet. England er Europas nest største økonomi, og vokser langt mer enn den andre landene. Så hvorfor er de så ivrig på å stemme over dette? Mye av forklaringen er at engelskmenn synes de betaler for mye og tar for stor del av regningen rundt den store flyktningestrømmen fra Syria. I dette innlegget presenterer jeg de selskapene som vil lide mest hvis England velger EU-exit.

Vil ikke ta mer av regningen

Engelskmennene er grundig lei av å ta mer og mer av regningen etter Hellas. Senest i fjor nektet England å plukke opp ekstraregningen de fikk i posten på 1 MRD Euro. Grunnen var at EU hadde gjort en “regnefeil” og ga dem en ekstraregning. England nektet å betale. EU vil også at de landene som vokser mest skal ta størst del av regningen. Det er ikke England særlig glad for.  EU skulle være en finansiell plattform, ment som en unison handelsplattform som skulle sørge for fri flyt av handel og arbeidskraft gjennom Europa. England er Europas desidert Wall Street og har et enormt finansielt nettverk i hele verden, stasjonert nettopp i London. Mange frykter dette vil bryte sammen ved en Brexit. Men hva kommer til å falle mest og hvorfor, og hva kommer til å falle minst?

Skyscrape

Disse selskapene vil lide mest hvis England velger EU-exit

Den sektoren og aksjer som kommer til å falle mest er helt klart bank og finans. DNB, Storebrand, Gjensidige og alle mindre banker på Oslo Børs vil falle mest. Grunnen til dette er at England sin exit vil skape en enorm urolighet rundt EU sin fremtid og stabilitet. Det mange frykter er smitteeffektene ved en Brexit. England har sin egen valuta og er derfor ikke så farlig. Men skulle dette friste andre land til å gjøre det samme, så får vi problemene. Tenk deg land som Frankrike, som har Euro som valuta, hva om de ville trekke seg ut?!

Vi får en fullskala finanskrise

Skulle for eksempel land som Frankrike vurdere det samme, vil markedet frykte at EU-samarbeidet står for fall, og hva skjer da med Euroen? Tenk deg all den kapitalen som er investert i EU-land, og som dermed sitter med statsobligasjoner i mange EU-land nettopp i Euro. Hva verdien av disse er, blir bare spekulasjoner, men at Euroen vil falle er jeg trygg på. Dette vil dra med seg aksjemarkedet og utfallet tør jeg nesten ikke tenke på.

Derimot tror jeg konsumaksjer vil holde seg mye bedre. Kronen vil antageligvis falle mye, og dette er gunstig for eksportaksjer. Dermed vil sjømataksjer klare seg mye bedre på relativen. USD vil også styrke seg, så selskaper kan nyte godt av sterk USD. Men det fins sjelden noen steder å gjemme seg når selgerne kommer for alvor.

Men husk at risikoen for at England melder seg ut, er mindre og mindre. Engelskmenn vet hva de har, men ikke hva de får. Sannsynligvis velger de den trygge løsningen, og det er å bli i EU.

Dette er siste oppdatering fra betting-selskapene.

Capture

Men det er ingen tvil om at dersom det blir en Brexit vil markedet falle mye fredag. Jeg tror ikke det skjer, men tiden vil vise. Jeg kommer til å lage en Markedspuls spesial på fredag, for å diskutere utfallet.

Lykke til alle sammen!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer