Gå til hovedinnhold

Ett nytt marked!

For ti år siden startet det en stor diskusjon rundt aksjeroboter sin rolle. Det var ramaskrik når statistikk viste at raske små bots, hadde over 6 år profitable handelsdager. E24 sendte reportere til Chicago for å dokumentere hvordan maskinene tok over aksjemarkedet. Kritikerne mente børsene burde stenge de ute, børsene så at dette var den fremtidige melkekuen, og private investorer måtte bare akseptere at markedet forandret seg rett foran øynene på deres. 

Josh Brown har i helgen skrevet en meget god artikkel om hvordan kvantitative strategier og aksjerobotoene har tatt over hele markedet. Det har ført til at Wall Street opplevere mannefall under tidenes største bullmarked. Det gir seg utslag i andre typer fond, mindre penger til aksjemeglere og investeringsbankene. Heltene er ikke lenger porteføljeforvalteren som valgte riktig aksje, men programmereren som har det råeste programmet. Ingeniørene har et annet forbruksmønster, noe som har ført til en minikrise innen dyre eiendommer og luksusforbruk. Det anslås at 80% av det amerikanske aksjemarkedet er indeksfond eller robothandlere.

Mitt innspill går på at dette har forandret hvordan aksjemarkedet handler. Oppgangen vi opplever nå, med rekordlav volatilitet, kommer sannsynligvis av alle programmene og robotene som jager de samme prisbevegelsene. Samtlige er sikkert programmert til å utnytte større utslag, noe som gjør at utslagene blir slipt ned til 0.4% på en dårlig onsdag. Når store aktører ikke lenger ligger “feil”, men har en mye smoothere måte å operer på, kommer ikke den samme frykten som vi har sett tidligere. Ingen roboter blir programmert til å handle i affekt eller frykt, men å justere risikoen på følelsesmessig fraværende måte.

Dette varer selvfølgelig helt til vi får et eksogent sjokk, eller noe som gjør at det fundamentale markedet får folk til å trekke penger UT av aksjemarkedet, og det skjer når vi får en ny gjeldskrise.

Ambrose Evans-Pritchard skriver i dag om den kommende gjeldsbomben, som blir utløst av høyere renter. Han skriver hvordan gjelden har økt betraktelig bare det siste året, samtidig som amerikanske renter har styrket dollaren. Selve proxyen på risiko i verden. Når denne boblen sprekker, kommer 2008 til å være et enkelt vorspiel.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer