Kl 22.30: Er nyttårsfesten over?

De europeiske aksjebørsene har falt fra en grønn åpning til å handle 0.2-0.5% i minus. Det er viktig å følge med på DAX indeksen i Tyskland, ettersom den har steget over 22% siden 6. Januar, og blir sett på som selve måleenheten på penger fra ECB sitt stimuliprogram. Når denne indeksen gir opp, tror jeg man bør ta det som et signal å at vi går en ruglete tid i møte. 

Oslo Børs derimot lever sitt eget liv, og det skyldes sterkere oljepris. Høybeta oljeaksjer som SUBC, PGS og Seadrill løfter seg, mens Norwegian løfter seg på nyheten om at Bjørn Kjos har kallt inn flyverne til et møte. Jeg både håper og tror de kommer til enighet, og da vil alt rundt 220 kroner bli kjøpt veldig raskt.

Dagens mest interessante artikkelen i dag, i mine øyne, er skrevet av Peter Schiff. Han forklarer hvordan vi nå kan gå skuffelser i møte, på grunn av for høy optimisme. Enkelt forklart peker han på to faktorer. 1. Forventningene til GDP vekst 2. Selskapenes manglende vekst på grunn av tilbakekjøp av egne aksjer.

1. Den knallsterke GDP veksten i tredjekvartal i fjor, dro aksjemarkedet frem til nyttår, men hva kom etter det? Analytikerne ventet i overkant 3%+ fra fjerde kvartal, men økonomien leverte 2.6%. Husk at FED har avsluttet stimuliprogrammet sitt, og han argumenterer at hvis alt vi klarte var 1-2 kvartaler med over gjennomsnittlig høy vekst med historiens største stimuliprogram, hva skjer da når FED forlater arenaen? Vi sitter altså på all time high i aksjemarkedet, mens sikkerhetsnettet har blitt rullet sammen under oss.

2. Når et selskap kjøper tilbake egne aksjer, fjernes disse fra fri flyt, og ved sletting blir det færre aksjer å som overskuddet skal deles på. Dette er vel og bra, men hvordan skal selskapene vokse når pengene betales ut? Alternativet er nemlig å investere i nye fabrikker, systemer, arbeidsplasser, innovasjon, markedsføring og forbedret logistikk.

Oppdatering kl 22.30: De amerikanske indeksene endte ned, men det var ikke noe flush. For oss som er bearish, så lukter jeg heller at kanskje morgendagen blir sterkere, før vi eventuelt selger av igjen. Utfordringen er at vi trenger en trigger, og akkurat nå er det ingenting som setter frykten i investorene.

Bortsett fra streikende piloter…

 

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer