Gå til hovedinnhold

Det store bildet!

Aksjemarkedet har utallige drivere. Det kan være variabler som inntjening, sektorpopularitet, underliggende råvarer, finansieringsrisiko og risikoapetitt, men helt øverst troner alltid makrobildet. Definisjonen av makroøkonomi er hvordan vi måler verden og indviduelle land i grener som bruttonasjonalprodukt, arbeidsledighet, rentenivå, prisstigning osv. Disse variablene er et resultat av utviklingen tilbake i tid, men ofte vil det også kunne være et sterkt signal om hva som ligger foran oss. 

Årsaken til at jeg tar opp dette temaet i dag, er tre ulike artikler som sammen gir et helt spesifikt bilde av verdensøkonomien.

  1. Verdens viktigste rente, dollardenominerte LIBOR, stiger kraftig og gir et signal om rentenivået i USA
  2. Kinesisk prisstigning øker så mye at nå blir eksportvarene dyrere
  3. Tysk detaljhandel viser kraftigste fall på to år

LIBOR renten beveger seg i et fritt rentemarked, og er en viktig temperaturmåler på rentebanen frem over. Den har snart doblet seg hittil i år, og er et varsko om at rentene i USA virkelig er på vei opp. Goldman Sachs peker på at 30% av lånene til næringslivet i USA er linket til LIBOR, og det samme gjelder 20% av boliglånene. Dette betyr dyrere finansieringskostnader og kan drive inflasjonen opp, noe som igjen kan føre til at FED må stramme inn ytterligere inn i neste år.

Shibor, den korte kinesiske renten, har steget til 2.7% og ligger nå på samme nivå som ved krakket på Shanghaibørsen. Dette som følge av at yuankursen er dollarpegget. Det gir en prisstigning på kinesiske varer, noe som igjen driver inflasjonen høyere i USA og vestlige verden.

Da har vi kommet til tysk detaljhandel, som nå virkelig merker at prisene har steget som følge av sterk dollar og høyere priser i Kina. Hvis den sterke tyske konsumenten ikke lenger handler like mye, forsvinner vekstcaset som ECB prøver å bygge opp gjennom QE programmet som snart tar slutt.

Det kan se ut til at sentralbankene snart får viljen sin, der inflasjonen stiger, men det kan gå ut over veksten da prisstigningen gjør at forbrukerne og næringslivet setter seg på gjerdet! I den konteksten er det vanskelig å se et svært bullish scenario de neste 1-2 årene.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer