Gå til hovedinnhold

Bred nedgang på Wall Street

Pilene pekte nedover på Wall Street tirsdag, og dermed er det lite hjelp å hente derfra i dag. Denne gangen var det de aller største selskapene som tynget indeksene.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – onsdag 6. mars

  • Vi tror Oslo Børs åpner flatt, eller innenfor intervallet [-0,4, 0,4]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:06 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er ned 0,2 % siden Oslo Børs stengte tirsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -1,2 prosent i snitt i går.
  • Target Corp (12%), DaVita Inc (7,1%), Hewlett Packard Enterprise Co (5,5%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Albemarle Corp (-17,9%), Qorvo Inc (-5,8%), Intel Corp (-5,4%), endte på bunn.

Pilene pekte nedover på Wall Street tirsdag, og dermed er det lite hjelp å hente derfra i dag. Denne gangen var det de aller største selskapene, med Apple (-2,8%) og Microsoft (-3%) i spissen, som tynget indeksene. Nasdaq Composite falt med 1,7 prosent, etterfulgt av S&P 500, Dow Jones Industrial Average, og Russell 2000, som alle falt med omtrent 1 prosent. Hvorvidt gårsdagens salgspress er starten på en større nedtur eller ikke, er for tidlig å si. Foreløpig er det naturlig å klassifisere dette som generell gevinstsikring, ettersom vi kommer fra rekordnivåer.

Historisk sett har store selskaper som Apple og Microsoft hatt betydelig innflytelse på markedsindekser som Nasdaq Composite og S&P 500, og deres bevegelser kan ofte forklare brede markedsbevegelser. Gevinstsikring etter perioder med rekordnivåer er en vanlig praksis blant investorer, som søker å realisere gevinster i frykt for potensielle nedganger, et fenomen som har blitt observert gjennom flere markedsykluser.

Mens det er utfordrende å forutsi om et salgspress markerer starten på en større nedtur, viser historien at markedet er dynamisk og påvirket av en rekke faktorer, hvor kortvarige bevegelser ikke alltid indikerer langvarige trender. Dette understreker betydningen av å forstå historiske markedsdynamikker når man analyserer dagens markedsbevegelser og strategier for gevinstsikring.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,3 prosent i snitt onsdag morgen.

Investorene i Asia sendte børsene i regionen svakt opp onsdag, godyt hjulpet av en aldri så liten rekyl på Hong Kong børsen. De siste årene har Japans Nikkei 225 og Indias Sensex vært ledende i Asia, mens Hang Seng-indeksen i Hong Kong og Shanghai CSI 300 i Kina har hatt utfordringer.

For å snu den negative trenden i Hong Kong og Shanghai, kreves det en kombinasjon av økonomiske, politiske og markedsmessige tiltak. Sentralbankene i regionen kan vurdere å justere pengepolitikken for å stimulere vekst, mens myndighetene kan iverksette reformer for å forbedre investeringsklimaet, som for eksempel å redusere restriksjoner for utenlandske investeringer og styrke rettssikkerheten for virksomheter. Videre kan tiltak for å øke markedstransparensen og styrke finansiell regulering bidra til å gjenopprette investorers tillit. En viktig faktor vil også være stabiliseringen av de geopolitiske forholdene i regionen, da usikkerhet ofte holder investorer tilbake.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 82,29 dollar per fat, opp 0,5 prosent fra tirsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er opp 2,2 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund; 10,56 NOK, 10,37 SEK, 6,87 DKK og 0,92 EUR, mens 1 EUR koster; 11,5 NOK, 11,26 SEK og 7,45 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,56 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,15).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,32 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Bevegelsene, eller volatiliteten, på de globale finansmarkedene har vært lav de siste månedene. Både markedsrentene, råvareprisene, og valutakursene har nærmest stått stille, til tross for betydelige geopolitiske spenninger.

Finansmarkedenes lave volatilitet de siste månedene, til tross for betydelige geopolitiske spenninger, kan forklares gjennom et historisk perspektiv som viser markedenes robusthet overfor ulike kriser. Dette skyldes en rekke faktorer, inkludert markedenes evne til å prise inn forventede hendelser, global diversifisering som sprer risiko, stabiliserende tiltak fra sentralbanker, raskere informasjonsflyt takket være teknologisk utvikling, og langsiktige investeringsstrategier fra institusjonelle investorer.

Disse elementene bidrar samlet til å dempe markedsvolatiliteten selv i perioder med geopolitisk usikkerhet, selv om det alltid er en risiko for plutselige markedssvingninger ved uventede hendelser.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer