Brexit, børsfall og tanker om veien videre

Brexit er et faktum og har gitt kraftige børsfall. Verdens markeder har stupt og ingen vet hvilken vei det vil gå fremover. Spørsmålene alle stiller seg er:

  • Hva skal en aksje- og fondssparer tenke?
  • Hva skal jeg gjøre, og hvordan bør jeg håndtere et slikt børsfall? Det er vanskeligere i praksis enn i teori å håndtere dette.

Du må kunne håndtere frykt, grådighet og smerte. For det er vondt å se at spare- og investeringsporteføljen faller i verdi og tusenlappene forsvinner. Det er veldig vondt.

Så, hva skal du gjøre?

Det finnes dessverre ikke ett korrekt svar på dette, men flere. Det er selvfølgelig lett å si at du burde solgt på topp og kjøpt igjen på bunn. Det er lett å være etterpåklok, men slik fungerer ikke verden, ei heller aksjemarkedet. Vi må forholde oss til en usikker fremtid og risiko. Folk er forskjellige, vi har ulik investerings- og sparestrategi, ulik vilje til å ta risiko, og det er som vanlig opp til hver enkelt å bestemme hva som er best for seg. Det vi kan si er at det viktig er at du holder hodet kaldt, og ikke lar deg rive med og unngår irrasjonelle beslutninger i panikk. Dette er også vanskelig, for media har en tendens til å tegne et nattsvart bilde av slike kriser.

Fondsspareren

De aller fleste av oss bør ikke gjøre noe som helst, men fortsette å spare som før. Det er fordi de fleste av oss sparer i aksjemarkedet via månedlige spareavtaler, og dermed kjøper både når det dyrt og billig(ere). Har du en langsiktig sparehorisont (5 til 10 år), er det ingen grunn til at støy og børsfall i en uke eller måned, skal ødelegge den langsiktige avkastningen som aksjemarkedet kan gi deg.

Ettersom børsen har falt nå, og kan falle fremover, så får du også langt flere fondsandeler for en tusenlapp nå enn du gjorde bare for en uke siden. Sånn sett kan det være fornuftig, dersom du har råd til det, å for eksempel doble den månedlige spareavtalen i en liten periode nå som børsen er billigere. Ligger du derimot søvnløs om natten og bekymrer deg for svingninger og børsfall, eller har investert penger som du trenger innen kort tid, eller som du ikke har råd til skal svinge i verdi, bør du vurdere å selge hele eller deler av fondsbeholdningen din. Det er lurt å også selge over tid for å unngå timing-risikoen. Over hvor lang tid? Dette vil variere og avhenge av hvor mye du har plassert, men et nedsalg over et års tid kan være fornuftig.

Trenger du pengene på kort sikt (mindre enn 1 til 2 år) ville jeg personlig vært forsiktig med for mye aksjeeksponering.

Timing av markedet 

I noen medier er det debattert hvorvidt fondssparerne skal forsøke å time markedet eller ikke, det vil si selge fondsbeholdningen når det begynner å falle på børsen, for deretter å kjøpe igjen når det er på bunn. For enkelte kan dette fungere, mens for de fleste ikke. Å time aksjemarkedets topper og bunner er veldig vanskelig.

For de fleste fondssparerne er det dumt å forsøke å time markedet fordi vi har for lite kunnskap til å ta beslutninger om når vi skal selge alt, og når vi skal kjøpe oss inn igjen. Det er selvfølgelig en besnærende tanke at du skal kunne selge på topp og kjøpe på bunn. Det er veldig vanskelig for oss vanlige dødelig fondssparere, og jeg frykter at psykologien, grådigheten og frykten fort kan ødelegge en i utgangspunktet god strategi. Og dersom du ikke lykkes med strategien risikerer du å gå glipp av oppgangen i markedet som vanligvis kommer raskt. Da er det enklere og tryggere å la spareavtalen tikke og gå.

Så lenge du står økonomisk rustet til å selv bestemme salgstidspunktet når børsen har gått opp, samt setter opp en uttaksavtale for fondene dine (det vil si selger også gradvis over tid), så vil dette med all sannsynlighet gi deg god avkastning på fondspengene dine. De som forsøker å time markedet i sin fondssparing og selge på topp og kjøpe seg inn på bunn, ja, for de så kan det være lurt å følge litt ekstra med på nyhetsbildet og fondsporteføljen sin nå.

Aksjeinvestoren

En daytrader lever av svingninger på børsen, og jo større svingninger jo bedre. Daytraderne har nå elleville dager og alle verdens muligheter til å tjene (og tape) penger. Jo kortere tidshorisont du har på investeringene dine, jo tettere må du følge dem. Jo større svingningene er på børsen, jo tettere bør du også følge med. Et generelt råd til alle som har investert i aksjer er derfor å følge med ekstra på aksjeporteføljen og markedet i slike urolige tider. Aksjer kan falle mye på grunn av psykologien i markedet, og det krever mer av deg som aksjeinvestor i turbulente tider som vi ser nå. Uansett, så er det viktig at du holder hodet kaldt, og forsøker å være tro mot din investeringsstrategi og din risikoprofil. Ligger du søvnløs om natten og bekymrer deg for aksjeporteføljen, så har du sannsynligvis tatt for høy risiko.

Det er vondt og smertelig å tape penger for alle, selv om det bare er på papiret. De fleste av oss er langsiktige aksjeinvestorer, og da må vi aldri glemme at tiden er vår beste venn. Tåler du svingningene og kan leve med at porteføljeverdien synker i en periode, og fortsatt har langsiktig tro på selskapene du har investert i, bør du holde deg i ro. Eller kanskje til og med benytte anledningen til å investere mer nå som kursene har falt. De fleste som investerer i aksjer setter også kursmål og stop loss på aksjene sine.

Det er selvsagt viktig at du er tro mot strategien, men når svingningene er så store som nå, så krever det kanskje at du går en ekstra runde med deg selv, i forhold til hvor mye du kan tåle at en aksje faller før du selger den. Dette får være opp til hver enkelt å bestemme. Samtidig er det nå mange aksjer som har falt og blitt billigere. Dersom det er aksjer som du liker godt, men som du har unnlat å kjøpe fordi de har steget for mye i verdi tidligere, da kan tidspunktet etter et kraftig børsfall være en god anledning til å komme seg inn.

Det ble Brexit – hva kan vi tenke oss at skjer fremover? 

Jeg kan se for meg 2 scenarioer i kjølvannet av Brexit og i tiden som kommer. Mye annet kan også skje, og i mellom svart og hvitt er også mange gråtoner:

  1. Storbritannia har vært medlem av EU lenge, men ikke vært med i Euro-samarbeidet eller Schengen. Det vil si medlem, men med litt avstand. I et fremtidig scenario hvor de ikke er medlem, må de ha avtaler og et forhold til EU (tilsvarende vår EØS-avtale). Kanskje ikke forskjellen blir så stor tross alt. Dersom dette blir oppfatningen i markedet så vil ting kanskje stabilisere seg og nedturen bli mindre.
  2. Det andre scenarioet er at det blir veldig mye usikkerhet rundt hvilken avtale Storbritannia får, og dermed stor usikkerhet rundt hvordan den europeiske økonomiske utviklingen blir. Kombinerer du dette med at flere land (Italia, Spania, Danmark, Sverige osv.) vil vurdere å forlate EU, vil det skape enorm usikkerhet. Dersom dette skjer kan det bli urolig lenge og markedene falle kraftig.

Jeg tror personlig at vi kommer til å ha urolige tider i det korte bildet, og at markedet vil være svakt over sommeren (sterke Q2 resultater kan snu det, mens svake Q2 resultater kan på den andre siden gi ytterligere vann til mølla og lede til enda dypere kursfall). Jeg forventer at markedet vil være kraftig opp og kraftig ned annenhver dag i dagene/ukene som kommer. Vanligvis bunner slike hendelser / reaksjoner ut i løpet av 3 dager til en uke. En ting er iallefall sikkert, det ble plutselig veldig mye vanskeligere å være en fondssparer og aksjeinvestor. Jeg krysser fingrer for at nedturen blir kort og ikke for dyp, og håper alle private sparere og investorer kan se pengene sine vokse også i tiden som kommer.

Hilsen, Anders

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
27.06.2016 18:48

Hei! Er det noen sektorer som viser seg å være mer robuste enn andre under kriser? Noen enkeltselskap? Mvh

Gjest
Gjest
28.06.2016 10:26

Hei, generelt pleier konsum aksjer å holde seg bedre enn andre i dårlige markeder. Da tenker jeg på Orkla og Hennes & Maurits som eksempler. I dagens marked hvor sjømat sektoren har ekstremt gode tider, og med svekket krone, er det definitivt en sektor som er smart å eie i urolige tider. Men ofte blir det sånn at alt blir dratt med ned, men jeg ville kjøpt lakse aksjer om har lyst å prøve deg. mvh Tom Hauglund