Oppdatert kl 15.47: Bilindustrien, Norwegian og Korea.

En av undersektorene som bruker aluminium er bilprodusentene. Tallene til Alcoa viste lavere bilproduksjon i Europa, noe som ble bekreftet av nybilregistreringen i Mars. Selv om det kanskje er svenske SKF som er mest sensitiv til slike variasjoner, så er det ikke noen grunn til å kaste seg over KOA enda heller.

Norwegian faller tilbake, og det er på nyheten om flere utbrudd av fugleinfluensa. Man gjorde lurt i å avvente neste overskrift. Det kan selvfølgelig også ha noe med Nord-Korea å gjøre, der situasjonen ikke har blitt bedre.

Det er noe som føles annerledes denne gangen, uten at jeg klarer å sette fingeren på det. Kanskje det er at amerikanerne prøver å de-eskalere situasjonen med å “lekke” informasjon om hvordan de vil forholde seg til angrep. Svare kinetisk, men ikke eskalere. Det er i hvert fall tydelig at det jobbes intenst på begge sider, og det er ikke et godt tegn. I hvert fall ikke når det står 14.000 artillerivåpen siktet inn mot Seoul. Hvorvidt det utløses en krig er det ingen som kan svare på, vi har tross alt bare avisoverskrifter å forholde oss til.

Sett at det blir en konflikt, så tror jeg den blir kortvarig. Rett og slett fordi Nord-Korea er et lutfattig land med gamle russiske våpen, og gjennom 12  års krigføring i 2 land har amerikanerne tatt et ytterligere teknologisk skritt bort fra alle oss andre. Konsekvensene av krigen er selvfølgelig avhengig av tiden det tar å avslutte, men markedet faller ved første smell.

Man skal selvfølgelig ikke eie Samsung på denne siden av hendelsesforløpet, men kanskje man skal kjøpe hvis det kommer et minikrakk på Seoulbørsen. Se på utviklingen i Tyskland etter sammensmeltningen av øst og vest. Slike ting er überbullish, og et samlet Korea kan bidra til vekst i hele regionen. Penger skal investeres til gjennoppbygging osv. Når det er sagt, er det selvfølgelig en nærliggende tanke at det er best at ingenting skjer, både for menneskelivene som går tapt og risikoen i markedet.

OPPDATERING kl 15.47: Det ser ut som det er bankaksjer som er sterkeste gruppe på Wall Street igjen, og det rimer ikke med en stor frykt for konflikt på Koreahalvøya. Dog kan alle ta feil, men for guds skyld ikke short markedet i den tro at det “sikkert smeller”. Markedet forteller oss akkurat nå, at sannsynligheten er mindre enn den var i går. Eller; Summen av alle meningene taler for at det ikke eskalerer.

Selv om PGS og Polarcus har oppdatert markedet på flåteutnyttelse de siste dagen, er det nok ikke derfor EMGS stiger +9% i dag. Det er ikke stor “read-across” til det selskapet på utilization, og derfor tror jeg heller at det kommer en kontrakt snart. Aksjen har vist lignende bevegelse to ganger tidligere det siste halvåret, rett før annonsering av oppdrag. I teorien skal selvfølgelig ikke aksjen stige før meldingen er børsmeldt.

Litt gammelt innlegg ( fra mars), men fortsatt relevant; Hvordan shale revolusjonen i USA styrker dollaren, og hvorfor dette er bullish for amerikansk næringsliv. I tillegg vil en styrket dollar tiltrekke seg mer kapital (ja, det går mot vanlige konvensjoner om at lav valuta tiltrekker seg fremmed kapital, men USA er annerledes)

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer