Gå til hovedinnhold

Apple senket Wall Street. G-20 toppmøte i fokus

Apple, verdens mest verdifulle selskap, ledet de amerikanske børsene nedover torsdag på rykter om mulig kinesisk forbud mot bruk av Iphone i offentlig sektor.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – fredag 8. september

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,1%, eller innenfor intervallet [-0,2, 0,4]%.(S&P 500 futures er opp 0,4 % siden Oslo Børs stengte torsdag)

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:03 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag.

USA

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -0,5 prosent i snitt i går.

Apple, verdens mest verdifulle selskap, ledet de amerikanske børsene nedover torsdag, etter å ha gjort det samme onsdag. Rykter om at kinesiske myndigheter vurderer å forby bruk av iPhone i offentlig sektor har skapt uro blant mange investorer. Den geopolitiske spenningen mellom USA og Kina er ekstremt høy for øyeblikket. Det store spørsmålet er hvorvidt spenningene vil eskalere ytterligere før diplomatiske løsninger eventuelt finner sted.

For at USA og Kina skal kunne komme til enighet, kreves en balansert blanding av økonomisk samarbeid, diplomatisk dialog, multilateralt engasjement og militær transparens. Begge parter må anerkjenne deres gjensidige økonomiske avhengighet og finne felles grunnlag gjennom internasjonale organer og allianser. En åpen dialog om sensitive emner som teknologi og cybersikkerhet er også nødvendig. Interne politiske forhold vil påvirke evnen til å inngå kompromisser, og derfor må enhver avtale være salgbar innenlands som en “seier” for begge parter. Tillit og tid vil være avgjørende faktorer, da en langsiktig tilnærming er nødvendig for å bygge et stabilt og konstruktivt forhold..

Centene Corp (4,9%), Westrock Co (4,2%), Intel Corp (3,2%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen, mens Seagate Technology Holdings PLC (-10,9%), Align Technology Inc (-7,8%), Insulet Corp (-7,7%), endte på bunn.

ASIA

De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,6 prosent i snitt fredag morgen.

Skuffende makrotall fra Japan, sammen med en smitteeffekt fra Wall Street, bidro til børsnedgang i Asia på fredag. Uvær i Hong Kong førte også til at børsen der måtte holde stengt. Investorer venter nå spent på utfallet av helgens G-20-toppmøte, som denne gangen avholdes i India.

Forholdet mellom USA og Kina har vært preget av en syklus av spenninger og avspenninger siden de etablerte diplomatiske forbindelser i 1979. Selv om det har vært perioder med alvorlige konflikter og spenninger, som handelskrigen under Trump-administrasjonen eller militære sammenstøt, har de to landene også vist evne til å dempe spenningene gjennom diplomati og handelsavtaler. Økonomisk samarbeid har ofte fungert som en stabiliserende faktor. Derfor kan det sies at selv om forholdet til tider har virket som om det er på bristepunktet, har det også vært episoder der landene har funnet tilbake til en form for sameksistens, selv om grunnleggende spenninger fortsetter å eksistere.

Renter, valuta og råvarer

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 89,26 dollar per fat, ned -1,3 prosent fra torsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -0,3 prosent i samme periode. 1 USD koster i skrivende stund; 10,69 NOK, 11,11 SEK, 6,96 DKK og 0,93 EUR, mens 1 EUR koster; 11,5 NOK, 11,9 SEK og 7,46 DKK. Rentekurven i USA er invertert, gitt at toårs renten, som står i 4,93 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,23. De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,32 prosent.

Olje- og råvareprisene fulgte aksjemarkedet nedover på torsdag. Olje- og råvarepriser har en tendens til å falle når aksjemarkedene opplever betydelige nedgang, hovedsakelig på grunn av økonomisk usikkerhet som reduserer etterspørselen. I tillegg kan investorers flukt til “trygge havner”, likviditetsbehov og spekulative handlinger også legge press på disse prisene. Valutaeffekter og global økonomisk sammenheng forsterker ofte disse dynamikkene, noe som resulterer i en syklisk forsterkning av nedgangen i både aksje- og råvaremarkeder.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer