Gå til hovedinnhold

«Vent litt, jeg skal bare» – Dette er utsettende adferd

Dette innlegget handler om noe skikkelig kjedelig, nemlig utsettende adferd. Men det er så viktig at det fortjener et eget innlegg. Så, for guds skyld, ikke slutt å lese. Viktigst av alt, ikke utsett det fordi du tenker at du kan lese det senere. Da har du i så fall blitt utsatt for utsettende adferd.

Dette er utsettende adferd

Utsettende adferd handler om å ha vanskeligheter med å komme i gang med eller å fullføre noe. Uansett hvor mye du vil, og selv om du vet at du gjøre det, så kommer du ikke i mål.

Det kan hende du går inn på Facebook i stedet for å skrive en rapport, at du begynner å vaske badet i stedet for å lese til en prøve, eller at du aldri kommer i gang med sparing.

Med andre ord, vanskeligheter med å få ut fingeren og få ræva i gir.

Dette er årsaken til at vi sliter med dette

Årsaken til dette fenomenet er følelsene våre. Vi lider av utsettende adferd når vi skal gjøre noe og det oppstår en negativ følelse til oppgaven.

Dette er årsaken til at vi får en negativ følelse til oppgaven

Du føler at det du skal gjøre er kjedelig. Eller vanskelig. Du vet kanskje ikke hvor du skal begynne. Eller så er du ikke sikker på hvordan du skal klare det. Derfor kan vi ende opp med å gjøre noe som gir belønning her og nå, i stedet for å fullføre det vi hadde tenkt som gir belønning senere.

Vi sliter sjeldent med utsettende atferd når vi skal på ferie, eller gå på stranden. Eller når vi skal bestille en drink. (Du kan slite med det, men da er det mest sannsynlig fordi du har sosial fobi eller angst for å ta beslutninger).

Ironisk nok kan det å unnvike oppgaven føre til en enda større angstfølelse (for du vet at du burde ha tatt tak i det for lenge siden, og når du tenker på det blir du minnet på det). Da unngår du det enda mer.

Deltagerne i programmet Luksusfellen er eksempler på folk som har havnet i en slik ond sirkel.

Det kan høres banalt ut, det er jo bare å ta tak i det!

Det er dessverre ikke så lett. Det er folk som forsker på dette. Det er deres jobb å forstå fenomenet bedre og hvordan man kan håndtere det.

Disse sliter med utsettende atferd

Spørsmålet er ikke om vi sliter med å utsette, men når og hvor ofte. Det er derfor jeg synes det er så viktig, for alle sliter med det innimellom.

Ulf Egestrand blogger noen ganger sammen med meg på den svenske bloggen min. Han startet yrkeslivet som vaktmester i en bank og lever i dag et liv i økonomisk frihet. Han har blant annet vært formann i et hedgefond, finansdirektør i Scania og skrevet boken The Henhouse. Ulf har hatt en fantastisk økonomisk reise med både med- og motgang.

Fordi alle sliter med utsettende atferd inkluderer jo det også Ulf. Jeg spurte derfor hva han har gjort for å unngå dette fenomenet i løpet av sin reise til økonomisk frihet.

For Ulf har det vært viktig å ha konkrete mål. Å vite akkurat hva det er han trenger for å nå målet sitt.

Da han bestemte seg for å være økonomisk fri i en alder av 55, satt han opp en dato og et beløp for måloppnåelse. For å gjøre dette kan du bruke ulike kalkulatorer på nettet.

Her beskriver Ulf hvordan du bruker en slik kalkulator for å regne ut ditt mål. Hvis du har tips til andre gode sider for å regne ut beløp eller renters rente, del det gjerne i kommentarfeltet under.

En annen måte å takle utsettelsesfellen på er å ha tydelige mål som igjen består av flere delmål. I det forrige innlegget mitt beskriver jeg en god metode som hjelper deg med dette. Allerede i neste innlegg kommer jeg til å dele flere triks for å finte utsettelsene.

 

Mañaña Mañaña-hilsner

Elin Helander

Twitter @ElinHelander

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer