Oppdatert Torsdag kl 16.23: Hva skal til for at det snur?

Spanske renter faller under 5% i dag, om det skyldes økt tillit eller Mario Draghi sine bazookakjøp av obligasjoner, spiller ingen rolle. Det viktigste er at lånekostnadene blir lavere, og ingen tør å vedde i mot hverken sentralbanken eller eventuell bedring i den økonomiske situasjonen.

De fleste som leser denne bloggen har forhåpentligvis fått med seg at jeg er bullish for Januar, og egentlig for hele året. Det kommer selvfølgelig en knekk på et tidspunkt, og det skulle ikke forundre meg om det skjedde etter påske inn mot sommeren. Sesongvariasjonene i aksjemarkedet pleier å gjenta seg.

Selv om jeg er optimistisk, er det viktig å se på hva som kan føre til økt frykt eller nedsalg av aksjer. Det største problemet mitt er at jeg ikke finner noen soleklare årsaker til at markedet kan falle. Jeg vet ikke om det betyr at mange andre også er positive, og nedsiden derfor blir skapt av mangel på nye kjøpere, eller om jeg overser noe!

En rask gjennomgang av punktene jeg mener er relevante:

  • Forventningene til fjerdekvartalstallene, som legges frem nå, har blitt tatt ned. I Alcoa sitt tilfelle traff analytikerne godt, og er det virkelig mange som tror på negative overraskelser? hvilket sektorer er det som har gjort det svært dårlig de siste tre månedene?
  • Nye gjeldstakforhandlinger om tre uker sa du. Javel, hvorfor tror du de ikke blir enige nå, ettersom de ble enige 2 nyttårsdag om fiscal cliff?
  • Bankrisiko? glem det. Basel III lemper på kravene og gir bankene utsettelse fordi de ser mye mindre risiko knyttet til næringen nå enn for to år siden.
  • Kinastoryen har blitt mer bullish enn for 6 måneder siden. Her kan det selvfølgelig komme tilbakeslag, men vi ser på alle viktige råvarer og indikatorer at de er i full gang igjen.
  • Eiendomsmarkedet i USA henter seg inn, og arbeidstallene er inline med forventningene. Husk at disse tallene må skuffe stort for at investorene selger risikoaktiva.
  • Rentene er fortsatt på historisk lave nivåer, uten tegn til inflasjon. Jeg ville helst sett litt inflasjon, for da ville man signalisert høyere rentebane, og det ville kickstartet økonomien, men status quo er bedre enn ingenting.
  • Bombing av atomreaktorer i Iran? Det kommer når ingen venter det uansett, eller så kommer det ikke i det hele tatt. Jeg mener man ikke skal ta høyde for dette når man investerer. Støy.

Er det noen som har noe å tilføre? Jeg kommer ikke på noen gode grunner for at dette skal kollapse.

OPPDATERING kl 16.23: 

Lite action i markedet, og det er egentlig helt greit siden vi dytter på årsbeste. Hadde indeksen vært i et sterkt momentum og plutselig bråsnudd, ville det mest sannsynlig fått selgere på banen. Nå konsoliderer markedet hele veien opp. Jeg synes det er vanskelig å argumentere for at volumet også er lavt, for hvis man tar høyde for en reell halvering av volumet på Oslo Børs de siste to årene, er ikke 2.5 mrd dårlig. Vi har sett dager i høst der handelsvolumet er 1 mrd. lavere enn det var i dag. Jeg tror volumet plukker seg opp når vi treffer høyere nivåer på indeksen, fordi penger på sidelinjen føler seg tvunget til å bli med.

YARA stiger, og grunnen til at den kan flytte seg er at meningene er delte. Når det er flere store investorer som tror aksjen skal ned, mens andre tror den skal opp, betyr det at en av partene på et tidspunkt må kapitulere. Stiger den 10-15 kroner til, blir det veldig tøfft å tro på en snarlig knekk fordi det visstnok kommer ekstra kapasitet online i UREA markedet. Når de som er negative må snu, går de enten long eller dekker shorter.

Dryships er opp +3% på wall street, mens GOGL handler sidelengs i Norge. Fraktmarkedet har vært stille i dag etter en relativ flat indeks. Alle venter på uværet i Australia, som kan sette fart på ratene hvis viktige havner blir stengt ned.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer